vineri, 26 aprilie, 2024

Avertisment ANM de ultim moment! Cod portocaliu de caniculă. Care sunt județele vizate

Distribuie:

Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturi extrem de ridicate în zilele ce urmează în aproape toată România. Gradele în termometre vor ajunge până la 38 la umbră. Se anunță cod portocaliu de caniculă. Care sunt județele vizate.

Vreme extermă din toate punctele de vedere în zilele ce urmează în aproape toată țara. Meteorologii anunță temperaturi mari, iar la umbră urmează să se înregistreze chiar și 38 de grade Celsius.

Avertisment ANM! Cod portocaliu de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie anunță temperaturi de 38 de grade Celsius la umbră, până vineri, 30 iunie 2022. Va fi cod portocaliu de caniculă în zilele de 29, 30 iunie, dar posibil şi în data 01 iulie. Fenomele vizate pentru această perioadă sunt disconfortul termic accentuat și un val de căldură persistent.

Zonele afectate sunt în vestul României, iar restul regiunilor din țară se află sub un cod galben de caniculă. În zilele de miercuri, joi și vineri vom avea un val de căldură persistent în vest, nord-vest și local în centrul țării. Temperaturile se vor apropia de valori maxime extreme pentru această perioadă din an. Frecvent se vor înregistra temperaturi de 37, 38 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat.

Care sunt județele vizate

Județele vizate de caniculă sunt Satu Mare, Arad, Timiș, Bihor, Sălaj, Maramureș, Cluj, Mureș și Bistrița-Năsăud. În aceste zone din România, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale acestei perioade din an. Se vor înregistra frecvent temperaturi extreme de 37, 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

În restul României, maximele de temperatură vor ajunge 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru ziua de marți s-a emis o avertizare de cod galben, valabilă în județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș. Temperaturile maxime de marți vor fi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img