vineri, 29 martie, 2024

Avertisment: cat timp rezista coronavirusul pe o masca pentru fata

Distribuie:

Publicat:

Cât rezistă coronavirusul pe mască. Coronavirusul care provoacă Covid-19 poate să adere la suprafețele din oțel inoxidabil și plastic până la patru zile, și la stratul exterior al unei măști pentru față timp de o săptămână, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong (HKU).

De asemenea, echipa a descoperit că dezinfectanții obișnuiți, inclusiv înălbitorul, sunt eficienți în „uciderea” virusului.

Raportul, publicat jurnalul medical The Lancet joi, se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 – întrucât coronavirusul este cunoscut formal – și ce se poate face pentru a preveni transmiterea acestuia.

„Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este, de asemenea, sensibil la metodele de dezinfectare standard”, au spus cercetătorii.

Cercetătorii au testat cât timp virusul poate rămâne infecțios la temperatura camerei pe diverse suprafețe.

Pe șervețele a rezistat mai puțin de trei ore, în timp ce de pe lemn și haine a dispărut a doua zi.

Pe sticlă și bancnote, virusul era încă evident în a doua zi, dar trecuse de a patra, în timp ce pe oțel inoxidabil și plastic a fost prezent între patru și șapte zile.

Cât rezistă coronavirusul pe mască

Cercetătorii au spus că „în mod izbitor” a existat încă un nivel detectabil de infecție pe stratul exterior al unei măști chirurgicale după șapte zile.

„Acesta este exact motivul pentru care este foarte important dacă purtați o mască chirurgicală si sa nu atingeți exteriorul măștii”, a spus Peiris.

„Pentru că vă puteți contamina mâinile și dacă vă atingeți ochii, puteți transfera virusul la ochi.”

Pe toate suprafețele, concentrația virusului s-a redus destul de rapid în timp, a spus studiul. Majoritatea curățatorilor casnici sunt suficient de puternici pentru a „ucide” coronavirusul.

Cercetătorii au mai spus că rezultatele „nu reflectă neapărat potențialul de a ridica virusul de la contactul ocazional”, deoarece prezența virusului în studiu a fost detectată de instrumentele de laborator, nu de degete și mâini, cum ar fi cazul în fiecare zi.

Un studiu al cercetătorilor americani privind stabilitatea mediului coronavirusului publicat luna trecută în revista științifică Nature a concluzionat, de asemenea, că acesta ar putea rămâne infecțios pe unele suprafețe câteva zile, potrivit South China Morning Post.

Ei au descoperit că virusul a fost prezent pe plastic și oțel până la 72 de ore, dar nu a durat mai mult de patru ore pe cupru sau 24 de ore pe carton.

Cât rezistă coronavirusul pe mască

Echipa a inclus oameni de știință de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Leo Poon Lit-man de la HKU spune că cel mai bun mod de a menține coronavirusul la îndemână este să te speli pe mâini.

„Dacă doriți să vă protejați, trebuie doar să mențineți o igienă bună, spălați-vă des pe mâini și încercați să nu vă atingeți fața, gura sau nasul fără să curățați mainile mai întâi”, a spus el.

Oamenii care sunt deosebit de îngrijorați ar putea prefera să lase obiecte neperisabile în pungile de cumpărături în bucătărie pentru o zi înainte de a le manipula, a spus el. „Aceasta ar reduce mult titrul viral [concentrația]. Dar cel mai important mesaj este spălarea mâinilor.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img