sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Avertisment socant: Umanitatea nu isi permite sa ignore astfel de semnale clare

Distribuie:

Publicat:

Nivelul de certitudine privind dovada incalzirii globale ca urmare a activitatilor antropice a atins un ''standard de aur'', accentuandu-se astfel presiunea pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in vederea limitarii cresterii temperaturilor, au anuntat luni oamenii de stiinta citati de Reuters, potrivit agerpres.ro.

''Umanitatea nu isi permite sa ignore astfel de semnale clare'', a subliniat in jurnalul Nature Climate Change echipa condusa de cercetatori din Statele Unite pe baza datelor obtinute in urma masuratorilor privind cresterea temperaturilor din ultimii 40 de ani. Oamenii de stiinta au notat ca activitatile umane sunt responsabile de incalzirea suprafetei Pamantului, iar aceasta certitudine a atins nivelul ''5-sigma'', un indicator statistic potrivit caruia exista doar o sansa la un milion ca semnalul sa apara in lipsa fenomenului de incalzire. Un astfel de ''standard de aur'' a fost aplicat, spre exemplu, in 2012 pentru confirmarea descoperirii particulei subatomice bosonul Higgs, piatra de temelie a Universului. Benjamin Santer, autor principal al studiului publicat luni, din cadrul Laboratorului National Lawrence Livermore din California, si-a exprimat speranta ca aceste concluzii vor reusi sa invinga scepticismul si vor incuraja adoptarea unor actiuni.

''Povestea potrivit careia oamenii de stiinta nu cunosc cauza schimbarilor climatice este gresita'', a declarat el pentru Reuters. ''Noi o cunoastem'', a subliniat cercetatorul. Majoritatea oamenilor de stiinta sustin ca arderea combustibilului fosil provoaca mai multe inundatii, secete, valuri de canicula si cresterea nivelului apelor. Presedintele american Donald Trump a pus adesea la indoiala fenomenul incalzirii globale si are in vedere retragerea din Acordul de la Paris in cadrul caruia 197 de natiuni s-au angajat sa puna capat epocii combustibililor fosili in acest secol si sa faca trecerea catre energii mai curate, cum ar fi energia eoliana si solara.

62% dintre americanii care au participat in 2018 la un sondaj sunt de parere ca schimbarile climatice au la baza factori antropici, un procent in crestere in comparatie cu cel inregistrat in 2013, de 47%, potrivit centrului de cercetare Yale Program on Climate Change Communication. Conform datelor publicate luni de oameni de stiinta din Statele Unite, Canada si Scotia, dovada incalzirii globale a atins nivelul ''5-sigma'' pana in 2005, potrivit rezultatelor a doua din trei seturi de date satelitare utilizate pe scara larga de cercetatori si pana in 2016, potrivit celui de-al treilea. In 2013, Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) a concluzionat ca este ''extrem de probabil'', sau cel putin 95% probabil, ca activitatile umane sa fie principala cauza a schimbarilor climatice incepand din anii '50. Ultimii patru ani au fost cei mai fierbinti de la debutul inregistrarilor meteorologice, in secolul al XIX-lea. IPCC urmeaza sa publice in anul 2021 o evaluare formala a probabilitatilor, mentioneaza Reuters.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img