News Flash:

Avertismentul lui Mike Pompeo: Republica Islamica Iran a devenit noua baza Al-Qaida

13 Ianuarie 2021
428 Vizualizari | 0 Comentarii
media 161047573407064600

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat marţi Iranul că este ''noua bază'' a reţelei jihadiste Al-Qaida, ''mai periculoasă'' decât cea din Afganistan în momentul atacurilor din 11 septembrie 2001, relatează AFP.

Într-un discurs rostit la Washington, cu opt zile înainte de încheierea mandatului preşedintelui Donald Trump, Mike Pompeo a confirmat, de asemenea, oficial, pentru prima dată, uciderea în august pe străzile din Teheran, a numărului doi al Al-Qaida Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Mohammed al-Masri. New York Times relata în noiembrie că acesta a fost împuşcat de agenţi israelieni în cadrul unei misiuni secrete comandate de Statele Unite.

Secretarul de stat american nu a evocat circumstanţele morţii şi nici nu a confirmat implicarea israeliană şi americană. Însă el a folosit acest eveniment recent pentru a-şi susţine acuzaţiile de legături între Iranul şiit şi reţeaua islamistă sunnită fondată de Osama ben Laden, adesea contestate sau minimizate de mai mulţi specialişti.

''Al-Qaida are o bază nouă: este Republica Islamică Iran'', a declarat el în faţa Clubului Naţional de Presă. ''Rezultatul - creaţia diabolică a lui Ben Laden urmează să se întărească şi să-şi sporească mijloacele de acţiune. Dacă ignorăm această axă Iran/Al-Qaida, este pe riscul şi pielea noastră. Trebuie să o recunoaştem. Trebuie să o înfruntăm. Trebuie să o înfrângem'', a afirmat responsabilul american.

Potrivit lui, vârful de lance al politicii de ''presiune maximă'' împotriva Teheranului care l-a determinat pe Donald Trump să retragă Statele Unite în 2018 din acordul internaţional menit să împiedice Iranul să achiziţioneze arme nucleare, este exact în 2015, în paralel cu negocierea acestui text pe care alianţa l-a construit cu adevărat.

În acel moment, a spus el, asigurând că dezvăluie ''informaţii noi pentru public'', ''Iranul a decis să permită Al-Qaida să instaleze un nou cartier general operaţional'', cu condiţia de ''a respecta'' regulile iraniene.

Secretarul de stat american a anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva unor lideri ai reţelei jihadiste ''cu baza în Iran'', Muhammad Abbatay, alias Abderahman al-Maghrebi, şi sultanul Youssef Hassan al-Arif. A fost stabilită şi o recompensă de până la şapte milioane de dolari pentru localizarea sau identificarea lui Al-Maghrebi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1090 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045565 (s)