joi, 28 martie, 2024

AVERTISMENTUL SUA: “Nu va apropiati de fortele coalitiei internationale”

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite au repetat luni avertismentul catre Siria de a nu se apropia de fortele coalitiei internationale impotriva Statului Islamic.

“Ne vom apara personalul aflat pe teren si vom face tot ce este necesar pentru a-l apara. Continuam sa recomandam regimului sirian sa nu se apropie de aceste zone”, a declarat presei Peter Cook, purtator de cuvant al Departamentului Apararii de la Washington.

SUA au intervenit direct pentru prima data, saptamana trecuta, impotriva fortelor guvernamentale siriene, trimitand avioane de lupta in apropiere de Hasaka, in nordul Siriei, pentru a apara fortele speciale americane care consiliaza combatantii kurzi. Acestia au fost bombardati timp de doua zile consecutiv de aviatia regimului de la Damasc.

“Nu este vorba de o zona de interzicere a zborurilor, dar (…) regimul sirian ar face bine sa evite aceste zone unde opereaza trupele coalitiei”, a spus Cook. SUA au transmis deja acest avertisment Siriei prin intermediul Rusiei, aliata guvernului sirian. Washingtonul si Moscova dispun de o linie de comunicare pentru evitarea problemelor intre avioanele lor militare. Cook a precizat ca avertismentul este adresat si avioanelor ruse. “Daca acestea ameninta trupele americane, avem dreptul de a ne apara trupele”, a afirmat el.

Secretarul de stat american John Kerry si candidata democrata la presedintia Statelor Unite, Hillary Clinton, s-au pronuntat in favoarea unei astfel de zone de interdictie aeriana, dar presedintele Barack Obama nu a angajat resursele necesare pentru aplicarea unei astfel de masuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img