joi, 28 martie, 2024

Avocat in UPU la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi: “Vreau sa fiu consultata acum. Sunt avocat si imi permit”. Ce a urmat este de neinchipuit

Distribuie:

Publicat:

• Medicii de la Unitatea de Primire Urgente a celui mai mare spital din Moldova au ajuns la capatul rabdarii • Problemele cu care se confrunta au fost semnalate in repetate randuri forurilor de decizie din sistemul sanitar, dar nimeni nu a luat masuri • Ce s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi in unitatea medicala

Garda de cosmar, in noaptea de miercuri spre joi, pentru medicii de la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iasi. La finalul garzii, medicii au declarat ca sunt scarbiti si umiliti de o parte dintre pacientii care nu aveau ce cauta intr-o astfel de unitate medicala. 

Zeci de pacienti care s-au prezentat in noaptea respectiva la UPU, majoritatea transportati cu ambulanta, aveau nevoie de medic de familie sau un consult la medicul de specialitate. Ceea ce i-a revoltat la maximum pe medici a fost tupeul mai multor bolnavi care au venit la spital cu ambulanta, desi nu aveau nevoie, si comportamentul agresiv a unor persoane venite din strainatate care doreau sa fie consultate imediat pentru anumite simptome pe care le aveau de luni de zile. 

Dupa o noapte in care specialistii de medicina de urgenta au facut munca medicilor de familie pentru zeci de pacienti din comunele judetului, totul a culminat cu prezenta in UPU a unei avocate sosite din Austria. Aceasta a intrat pe usa UPU la ora 4:00, ieri dimineata. 

“Doamna avocat a intrat in UPU si a inceput sa tipe: «Ma doare stomacul. Vin din Austria si eu vreau sa fiu consultata acum. Sunt avocat si imi permit». I-am explicat ca sunt doua ambulante inaintea dumneaei si trebuie sa consult pacientii respectivi. Ne-a spus ca o doare stomacul de cateva saptamani. Ne-a facut in toate felurile pentru ca asa a dorit dumneaei. I-am explicat ca inteleg ca are niste drepturi, dar i-am atras atentia ca are si niste obligatii ca pacient. Nu a tinut seama de nimic si ne-a umilit in ultimul hal. Nu se face asa ceva. Daca avea dureri de cateva saptamani putea merge la medicul de familie. Dumneaei nu era o urgenta”, a declarat medicul Gabriel Perianu de la UPU.

Un bolnav a venit cu ambulanta pentru ca medicul sa-i schimbe tratamentul

Solicitarea ambulantei pentru transportul la UPU a cazurilor minore, mai ales din comunele judetului, este o problema nerezolvata de ani de zile. S-a discutat de nenumarate ori aceasta problema cu forurile de decizie din sistemul sanitar, dar nu s-a facut nimic. Lipsa de educatie a populatiei este una dintre cauzele majore care a dus la aceasta situatie, dar si lipsa de responsabilitate a majoritatii medicilor de familie din mediul rural. Pacientii ajung la UPU pentru ca nu gasesc medicul de familie sau ocolesc cabinetul medical din sat si vin direct la urgente. 

“In aceasta noapte (miercuri spre joi-n.r.) am avut zeci de pacienti care aleg sa vina noaptea la UPU cu salvarea. Unii dintre ei erau trimisi chiar de medicul de familie, in loc sa-l consulte si sa-l trimita la medicul specialist din ambulatoriu. Aceste delasari sunt nejustificate, in detrimentul bolnavilor care intr-adevar au nevoie de ambulanta. Acesti pacienti au chemat salvarea pentru ca aveau anumite simptome, in special dureri, de luni de zile. De exemplu, o persona in varsta avea bilet de trimitere de la medicul de familie catre cardiolog sa-i schimbe tratamentul. L-am intrebat de ce a venit cu ambulanta si ne-a spus ca medicul de la dispensar a chemat salvarea. Este bataie de joc la adresa noastra. In loc sa ne ocupam de cazurile de urgenta, facem munca medicilor de familie. Eu trebuie sa asigur urgentele”, a declarat medicul Perianu.

Medic din UPU: “Ma scarbeste ce se intampla”

O parte dintre pacientii care au abuzat de ambulanta pentru a veni la spital sunt ieseni care lucreaza in strainatate si pentru ca aveau dureri de stomac, de cap sau de burta de mai multe luni s-au decis sa le rezolve acum. 

“Am avut pacienti cu fel de fel de dureri pe care le aveau de luni de zile, unul dintre ei chiar de mai bine de un an, veniti din Germania, Italia, Spania si au venit la urgente, o parte dintre ei cu salvarea. Persoane tinere care se puteau deplasa pe propriile picioare, fara a solicita ambulanta si care puteau trece mai intai pe la medicul de familie. Ma scarbeste ce se intampla. Se cheltuiesc sume importante de bani pentru astfel de transporturi inutile. Am ridicat aceasta problema si la Casa de Asigurari de Sanatate si ni s-a spus sa nu mai primim aceste cazuri. Din moment ce vin cu ambulanta, suntem obligati sa-i consultam. Aceste cazuri ne epuizeaza, ne omoara. Nu se face nimic din partea factorilor de decizie. Nu cred ca se va face ceva de acum inainte”, a declarat dr. Gabriel Perianu, medic de medicina de urgenta la UPU din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” din Iasi.  

Directorul Ambulantei: “Suntem amenintati daca refuzam”

Managerul Serviciului de Ambulanta al Judetului Iasi cunoaste aceasta problema si spune ca nu poate refuza transportul acestor persoane la spital. De multe ori, echipajele medicale au fost amenintate, pentru ca la fata locului au constatat ca persoana nu are nevoie de transport medical pana la spital. 

“Ceea ce se intampla este un abuz din partea unui segment important al populatiei. La telefon el spune ca il doare, spune ce vrea el si cand echipajul ajunge la solicitare descopera ca pacientul nu are nevoie de transport la spital. Daca refuzam astfel de cazuri suntem amenintati cu reclamatii. Dupa parerea mea, astfel de persoane ar trebui sa plateasca transportul. Nu avem posibilitatea sa-i sanctionam. Nu exista cadru legal. Un pacient poate muri in strada din cauza unei persoane care solicita ambulanta pentru ca asa vrea. Am ridicat de multe ori aceasta problema, dar nu s-a rezolvat. Asta-i educatia pe care o are populatia”, a declarat dr. Florin Agapi, managerul SAJ Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img