vineri, 19 aprilie, 2024

Avocatul Poporului analizeaza legea care ii interzice lui Dragnea sa fie premier

Distribuie:

Publicat:

Avocatul Poporului analizeaza Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai Guvernului, si va decide daca va sesiza Curtea Constitutionala in aces caz.

Liviu Dragnea nu exclude posibilitatea de a deveni premier dupa victoria obtinuta de social democrati la alegerile de duminica.

Exista insa o piedica: Legea 90/2001 spune ca din Guvern nu poate face parte o persoana care are o condamnare penala, in urma unei sentinte definitive.

Cu toate acestea, PSD si ALDE au anuntat ca il vor propune pe Liviu Dragnea ca prim-ministru, in ciuda condamnarii la doi ani cu suspendare pentru fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu.

Daca presedintele Klaus Iohannis refuza numirea lui Liviu Dragnea, asa cum a anuntat in timpul campaniei electorale, exista riscul unui blocaj constitutional.

Acum, Avocatul Poporului a afirmat pentru stiripesurse.ro ca analizeaza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale.

„Am dat colegilor de la serviciul de contencios constitutional sa examineze, sa discutam si, pe baza primelor verificari, sa anunt daca ma sesizez sau nu din oficiu. Azi sau maine voi anunta”, a declarat Victor Ciorbea.

Presedintele PSD a fost acuzat ca, inainte si in timpul derularii referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, ar fi pus la punct un sistem menit sa deturneze rezultatul votului, pentru a se intruni cvorumul necesar demiterii.

Judecatorii nu i-au interzis insa lui Liviu Dragnea dreptul de alege si de a fi ales, astfel ca acesta a obtinut un nou mandat de deputat la alegerile de duminica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img