vineri, 29 martie, 2024

Azilurile de batrani vasluiene, arhipline

Distribuie:

Publicat:

Mai bine de o suta de batrani din judet care nu au o locuinta, care nu au familie sau care nu realizeaza venituri sunt la mana sortii in asteptarea unui loc in centrele de ingrijire si asistenta sociala din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui (DGASPC) .

Sansele ca macar unul sa prinda un loc in centrul de asistenta depind de decesul altei persoane care se afla deja acolo, desi nimeni nu-si doreste asta.

Conducerea DGASPC Vaslui declara ca “Centrle de adulti au capacitatea depasita. Toate locurile sunt ocupate si in prezent exista o suta de solicitari in asteptare. Cum iesirea din centru se face pe cale naturala (n.r – deces), batranii au de asteptat. Mai sunt si situatii exceptionale cand batranii sunt luati inapoi acasa de apartinatori, dar acestea sunt foarte, foarte rare.”

Majoritatea celor care isi duc traiul in centre sunt batrani care au muncit, au agonisit dar care s-au trezit neajutorati si inselati de propriii copii sau nepoti, care le-au luat bunurile si i-au “aruncat” fara mila in azil.

“Sunt cazuri in care batranii le-au lasat copiilor sau rudelor casa, cu conditia de a-i ingriji si s-au trezit cu totul vandut si lasati in voia sortii. Sunt tot mai multe cazuri de genul acesta. Ba mai mult, atunci cand mor, vin dupa deces si se cearta pe banii din cont, iar de ingropat tot noi il ingropam”, a declarat Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.

Institutia are trei centre de varstnici. Unul la Husi cu 100 de locuri, unul la Giurcani cu aproximativ 40 de locuri si unul pentru persoane cu  handicap la Pogana cu  aproximativ 50 de locuri.
Conditiile pentru ca un batran sa beneficieze de un loc in centru, trebuie sa aiba varsta legala de pensionare, sa nu aiba membri de familie sau persoane care ii pot intretine, sa nu aiba casa sau conditii, sa nu se poate ingriji singuri si sa nu realizeze venituri proprii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img