vineri, 29 martie, 2024

Băncile din Turcia renunţă deocamdată să vandă creditele neperformante la preţ redus (Bloomberg)

Distribuie:

Publicat:

 

Băncile din Turcia au suspendat planul ce prevedea crearea unei firme de gestionare a activelor care să preia creditele lor cu probleme, mizând pe faptul că-şi vor recupera unele împrumuturi în loc să le vândă la preţ redus, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Creditorii ezită să-şi vândă împrumuturile neperformante la preţ redus în acest moment, dar ar putea să reconsidere planul dacă va urma un nou şoc economic, adaugă sursele.

Băncile se bazează pe estimările FMI că economia Turciei va creşte cu 5% în 2021, după un declin tot de 5% în 2020. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să stimuleze creditarea pentru a sprijini avansul economiei, afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

În pofida deprecierii record a lirei turceşti faţă de dolar şi a unui val de restructurări a datoriilor, menit să ajute companiile care au de suferit în urma pandemiei, nivelul creditelor neperformante a continuat să crească. Dacă ritmul creditării se reduce, creditele neperformante vor deveni o problemă majoră pentru bănci, avertizează analiştii.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia.

Decizia vine după ce, în septembrie, Moody's a revizuit în scădere, de la "B2" la "B1", ratingul Turciei, avertizând că vulnerabilităţile externe ale ţării vor avea probabil ca rezultat o criză a balanţei de plăţi, iar rezervele fiscale se erodează. De asemenea, Moody's a menţinut perspectiva negativă atribuită ratingului Turciei, apreciind că indicatorii fiscali s-ar putea deteriora mai rapid decât se estimează în prezent.

Perspectivele atribuite ratingurilor pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale tuturor băncilor din Turcia care sunt evaluate de Moody's rămân negative, în linie cu perspectiva negativă atribuită ratingului suveran. Perspectivele atribuite ratingurilor băncilor reflectă riscurile de deteriorare semnificativă asociate cu criza balanţei de plăţi, care ar putea duce la impunerea de controale asupra capitalului şi restricţii asupra ieşirilor de valută, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Într-o decizie legată de retrogradarea ratingului Turciei, Moody's a revizuit în scădere plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută ale băncilor turceşti la "Caa1", de la "B3". Prin urmare, ratingurile pentru depozitele pe termen lung în valută a 12 bănci din Turcia sunt constrânse la "Caa1". Aceste bănci sunt: Akbank TAS (Akbank), Alternatifbank (Alternatifbank), Denizbank, HSBC Bank (Turkey), QNB Finansbank (QNB Finansbank),T.C. Ziraat Bankasi (Ziraat), Turk Ekonomi Bankasi (TEB), Turkiye Garanti Bankasi (Garanti BBVA), Turkiye Halk Bankasi (Halk Bank), Turkiye Is Bankasi (Isbank), Turkiye Vakiflar Bankasi TAO (Vakifbank) şi Yapi ve Kredi Bankasi (Yapi Kredi).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img