marți, 19 martie, 2024

Băncile fac bani împrumutând Guvernul: MFP a atras 1,5 miliarde de lei într-o singură zi, cu o dobândă uriașă

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,487 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 825 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 161 de luni, la un randament mediu de 7,87% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,315 miliarde de lei.

De asemenea, ministerul a atras 662 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 36 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an. Valoarea emisiunii a fost tot de 400 milioane lei, iar băncile au subscris 770,8 milioane lei.

Marţi sunt programate două licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă 120 de milioane lei (câte 60 pentru fiecare emisiune) la randamentele stabilite joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Conitnuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img