vineri, 29 martie, 2024

Bătaia de joc la DGASPC Vaslui! Bătrani și bolnavi la coada neputinței: zeci de oameni așteaptă ore în șir să își rezolve problemele

Distribuie:

Publicat:

 

Handicapul și traiul greu pe care îl au unii semeni, nu sunt de ajuns. Sunt umiliţi chiar de instituţia care ar trebui să le apere drepturile, în soeță Direcția de Asistență socială și Protecția Copilului Vaslui. De azi de zile, în fiecare săptămână zeci de persoane cu diverse probleme de sănătate sunt ţinta indolenţei unor funcţionari care, în loc să le sară în ajutor, îi tratează ca pe nişte paria. Vorbim despre persoanele cu handicap din judeţul Vaslui, pe de o parte, şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, de cealaltă parte. Instituția cu pricina este cel mai mare angajator de la nivelul județului Vaslui. Adică aici cine vrea și poate, se angajează. Dacă ai spate bun, în casezi și leafa babană, trebuie doar sa fii selectat de competentul conducator.

 

Mai multe persoane cu handicap şi aparţinători ai acestora ni s-au adresat pentru a reclama bătaia de joc la care sunt supuşi, periodic, de către unii dintre subordonații longevivului director Ionel Armeanu. “Venim aici, suntem bolnavi, vai de capul nostru. Unii funcționari sunt nervoși, țipă, stăm și așteptăm pe holuri.

Când reușim să intrăm, după ore de așteptare, fără prea multe explicații suntem trimiși acasă pe motiv ca nu avem o copie, o declarație sau alte minuni”, spune o femeie pe care am întâlnit-o marți pe holurile DGASPC. Comportamentul nepotrivit al celor plătiți de stat a devenit, în timp, obişnuinţă. Semn că, în afară de cei batjocoriţi, nimeni nu a fost deranjat de atitudinea neadecvată a funcţionarilor.

Ceea ce înseamnă fie că funcţionarii nu au şefi, fie că şefii nu-i supreveghează pe subalterni, fie că şi unii, şi alţii sunt… făcuţi din acelaşi aluat. “Așa este mereu. Toți ne reped, stăm pe holul acesta înghesuit și întunecat. Trece domnul director și toți fac plecaciuni, îi spun “să trăiți”. Păi să trăiască dar să nu își mai bată joc de noi. Au salarii de sute de milioane și noi suntem umiliți pentru câțiva lei”, spune un bărbat care așteaptă cu disperare un raspuns. Pe lângă oamenii care așteaptă la coada umilinței trece țanțos Ionel Armeanu, stăpânul sistemului de protecție socială, un sistem putred: și de bani și de nereguli. E trist că metehnele angajaţilor Direcţiei se păstrează (ba, chiar se extind) în timp, afectând negativ viaţa persoanelor cu handicap şi a familiilor lor. Cutumele funcţionarilor par a fi atât de puternic înfipte încât sunt foarte greu de îndepărtat… Bătaia de joc este cuvântul care caracterizează perfect situația celor care vor sa obtina un certificat de handicap. Dincolo de ritmul lent cu care se au mișcă lucrurile la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, nici condițiile în care oamenii sunt nevoiți să aștepte nu sunt mai grozave.

 

DGASPC Vaslui – sac fara fund!

 

Cum altfel poate fi numita institutia condusa de competentul director Ionel Armeanu. Dupa ce a trecut pericolul lasat in urma de controlul Curtii de Conturi, Armeanu nu mai este grav bolnav, s-a vindecat miraculos si a revenit in fruntea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Si ce sa vezi: nici probleme cu banii nu mai sunt! Competentul sef, vindecat miraculos, gaseste acum finduri pentru angajari sau promovari ale unir angajati din sistem. Sunt bani, dar tot se cheltuie dupa cum dicteaza anumite interese.

 

Protectia Copilului, banca de unde iei oricand si in orice conditii

 

DGASPC Vaslui este o institutie care beneficiaza de fonduri uriase, dar cu toate acestea sistemul de protectie sociala este plin de lipsuri. Anumite personaje protejate de puterea politica au pus stapanire pe instituie, iar aceasta a devenit un soi de banca de unde iei dar nu mai inapoiezi prea curand. Asa se face ca activitatea DGASPC nu mai vizeaza de multa vreme nevoile cetatenilor. Aici primeaza bunastarea pilelor venite pe filiera politica. Cu totii au furat de la copiii saraci, desi nu le-au bagat niciodata mana in buzunar. Le-au furat dreptul de a fi institutionalizati in conditii decente, le-au furat dreptul la consiliere psihologica si reintegrare. Dovada ca afacerile facute cu centrele sociale au mers cel mai bine, profitul fiind maxim si garantat. Defavorizatii de la Directia pentru Protectia Copilului sunt simplii angajati, unii dintre asistentii maternali, copiii orfani si copiii proveniti din familii sarace si ajunsi in grija statului roman. Sub competenta conducere a directorului Ionel Armeanu, DGASPC Vaslui a ajuns in scurt timp cel mai mare angajator din cel mai sarac judet al tarii. Numarul de angajari facute pe pile si relatii a fost si este urias, dar cu toate ca nu duce lipsa de personal, situatia din sistemul de protectie sociala este dezastruoasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img