sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Bacteriile intestinale pot reduce riscul de boli cardiovasculare

Distribuie:

Publicat:

Cercetarile arata ca existenta bacteriilor intestinale benefice poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Foarte multi oameni stiu ca factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt tensiunea arteriala ridicata, colesterolul crescut si fumatul, scrie gandul.info.

Totusi, acesti factori nu sunt buni pentru a prezice acest tip de boli in cazul tinerilor, femeilor si anumitor grupuri etnice. Flora microbiana intestinala saraca poate fi factorul de risc pe care nu il aveam in vedere pana acum, potrivit The Independent. 

Una dintre metodele de identificare a riscului de aparitie a infarctului este masurarea ingrosarii arterelor, conditie asociata cu colesterolul crescut sau fumatul, dar si cu inflamatia. Inflamatia este raspunsul tipic pe care corpul nostru il da atunci cand este ranit. Totusi, atunci cand aceasta atinge un nivel mult prea ridicat, poate cauza boli cum ar fi artrita sau eczemele. 

Studiile au aratat ca, cu cat mai inflamat este corpul unei persoane, cu atat mai mare este riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a arteriosclerozei. Recent, mai multe studii clinice amanuntite au aratat ca inflamatia este un factor cheie in dezvoltarea bolilor cardiovasculare si in ingrosarea arterelor. 

Inflamatiile pot fi reduse fara tratament medicamentos. prin evitarea fumatului si a obezitatii, hinsa si prin mentinerea unei flore bacteriene intestinale sanatoase. Microbii care traiesc in intestinul nostru sunt importanti in ceea ce priveste prevenirea unui numar de boli cauzate de inflamatii, cum ar fi artrita psoriazica, diabetul si bolile instatinale precum boala intestinala inflamatorie. 

In cazul tuturor acestor afectiuni s-a descoperit o lipsa a diversitatii bacteriilor intestinale benefice, ceea ce inseamna ca in intestinul persoanei respective exista putine tipuri de microbi. 

In studiul citat, se arata ca femeile cu artere ingrosate au o diversitate scazuta in ceea ce priveste flora microbiana intestinala. De asemenea, in sangele oamenilor cu artere sanatoase au fost identificate mai multe substante benefice produse de microbi. 

In total, aproximativ 10% din totalul cazurilor de artere ingrosate au fost explicate prin prisma microbilor intestinali si a substantelor produse de acesti microbi. in comparatie, nivelul de colesterol, fumatul, diabetul si obezitatea au explicat mai putin de 2% din cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. 

Oamenii pot influenta calitatea microbilor intestinali prin ingerarea de bacterii benefice. Acest lucru poate fi facut prin consumul de alimente probiotice sau suplimente, sau prin transplantul fecal, care presupune recoltarea unei bucati de scaun de la o persoana si implantarea in intestinul altei persoane, introducand, astfel, mai multi microbi benefici in sistemul digestiv al destinatarului. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img