vineri, 19 aprilie, 2024

Baiazid, unul din cei mai mari sultani otomani

Distribuie:

Publicat:

Baiazid, unul din cei mai mari sultani otomani, poreclit„fulgerul“a fost sultan al Imperiului Otoman din 1389 pană in 1402.

Baiazid a ajuns la tron imediat după asasinarea tatălui sau Murad I. A fost primul sultan otoman care din sursele documentare occidentale este numit impărat.  Pentru a răzbună moartea tatălui sau în Bătălia de la Kosovo Polje, Baiazid a masacrat toți ptizonierii sârbi.

A reușit totuși să obtină un tratat de pace cu conducătorul sarb Stefan Bulcovic, dand Serbiei o autonomie considerabilă. În anul 1391 a asediat Constantinopolul. Impăratul Bizantin Ioan al V-lea Paleologul a organizat o nouă cruciadă pentru a-l înfrânge pe Baiazid

Baiazid, unul din cei mai mari sultani otomani

Ofensivă lui Baiazid în spațiul balcanic este urmată de bătălia de la Rovine din 1395. Oastea otomană nu reușește să cucerească Tara Romanească, fiind invinsă de Mircea cel Bătran.  În 1396, aliații creștini sub conducerea regelui ungur si Impăratului Sfântului Imperiu Roman Sigismund, au fost înfrânți la Bătălia de la Nicopole.

Asediul asupra Constantinopolului a durat pană in 1401. Impăratul a reușit să scape din oraș, dar salvarea Imperiului Bizantin a venit din partea declarației de război mongole împotrivă lui Baiazid. În 1400, războinicul mongol Timur Lenk a reușit să convingă regatele locale, ce fuseseră cucerite de turci, să i se alăture în atacul împotrivă lui Baiazid

În Bătălia de la Ankara, pe 20 iulie 1402, Baiazid a fost capturat de Timur și a murit în captivitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img