vineri, 29 martie, 2024

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elveţieni (118,27 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters. Inte

Distribuie:

Publicat:

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elveţieni (118,27 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters.

Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent, potrivit agerpres.ro.

În nod normal, francul elveţian se apreciază în perioade de criză deoarece mulţi investitori cred că moneda elveţiană este o valoare de refugiu. Însă un franc mai puternic afectează industriile dependente de exporturi şi sectorul turistic din Elveţia deoarece produsele şi serviciile elveţiene devin mai scumpe.

Oficialii SNB au dat asigurări că bilanţul poate fi extins dacă va fi necesar. "Banca Naţională a Elveţiei are suficient spaţiu pentru extinderea bilanţului, dacă va fi necesar din motive de politică monetară", a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei. Acesta a adăugat: "Intervenţiile pe pieţele valutare şi expansiunea asociată a bilanţului sunt în prezent instrumente de politică monetară necesare şi nu au nimic de a face cu manipularea valutară".

Din ianuarie 2015, când Banca Naţională a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,20 franci pentru un euro, bilanţul său s-a extins de la 558 miliarde de franci elveţieni la 998 miliarde de franci elveţieni la finalul lunii ianuarie 2021. Aproape 914 miliarde de franci elveţieni din deţinerile SNB sunt investiţii în valută.

"Mărimea bilanţului SNB este un experiment masiv cu rezultate necunoscute. Dacă revine inflaţia, SNB intră într-un teritoriu necunoscut pentru a o contracara. Majorarea ratelor dobânzilor ar fi mai dificil de transmis către pieţe din cauza nivelul lichidităţii din sistem", a apreciat Adriel Jost, economist la firma elveţiană de consultanţă WPuls.

În decembrie, Departamentul Trezoreriei din SUA a adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară.

"Abordarea politicii monetare de către SNB rămâne neschimbată după publicarea raportului autorităţilor americane. În actuala situaţie economică şi în urma aprecierii semnificative a francului elveţian, SNB este decisă să intervină mult mai puternic pe piaţa valutară", informa atunci SNB.

SNB şi-a exprimat dezacordul faţă de includerea Elveţiei pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară şi a explicat că intervenţiile valutare nu au ca scop obţinerea unor avantaje comerciale incorecte pentru exportatorii ţării sau modificarea balanţei de plăţi.

"Intervenţiile pe piaţa valutară sunt necesare pentru ca politica monetară a Elveţiei să asigure condiţii monetare adecvate şi stabilitatea preţurilor", precizează Banca Naţională a Elveţiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img