joi, 28 martie, 2024

BARLAD: Cand doi se cearta, azilul se darama !

Distribuie:

Publicat:

Se iau trei parteneri ( Ministerul Muncii, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ” Elena Cuza ” si Primaria Barlad) si se da un proiect : constructia azilului de batrani. In ciuda proverbului ” unde-S multi, puterea creste” in cazul de fata singurele care au crescut au fost neintelegerile care , se pare, ca se vor stinge si se va ajunge la un numitor comun.        
                                     
Aflat inca in faza de constructie, desi lucrarile stagneaza inca din 2011, Centrul Rezidential de Asistenta si Ingrijire a Persoanelor Varstnice Barlad ar putea fi dat in folosinta in mandatul actualului primar. Pentru ca mai este nevoie de o caruta de bani, in prima faza, municipalitatea va achita Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor doar contravaloarea terenului pe care este amplasat azilul.

O POVESTE INCEPUTA IN 2011 CARE ISI ASTEAPTA FINALITATEA.

La inceputul anului 2015, CARP Barlad si primaria au semnat un act aditional la protocolul de colaborare incheiat in iulie 2003, astfel incat finantarea investitiei sa poata fi realizata de Ministerul Muncii. La acea data lucrarile la caminul de batrani erau gata in proportie de peste 70%, iar pentru a fi terminate, mai era nevoie de fix 2.024.909 lei. Autoritatea locala se obliga sa finalizeze investitia in cel mult 18 luni de la primirea banilor, iar ulterior, la cel mult sase luni de la receptia finala a lucrarilor, sa-i restituie CARP Barlad 1.610.292 de lei, banii cu care contribuise la ridicarea azilului, si alti 440.680 de lei, contravaloarea terenului de 2.717 metri patrati pe care se afla azilul.

In cei doi ani care au trecut de atunci, nu s-a intamplat nimic din cele prevazute in actul aditional. Cu alte cuvinte , cei 4,2 milioane de lei investiti se degradeaza vazand cu ochii. Primarul Boros a gasit solutia. Primul pas va fi alocarea sumei de 440.680 de lei in bugetul local pe 2017, pentru a se putea cumpara terenul.

„Pe 14 februarie am fost la Bucuresti, la Ministerul Muncii, unde am discutat problema caminului de batrani. Este o investitie inceputa de foarte mult timp si inca neterminata. Din cauza faptului ca nu s-a clarificat situatia juridica a obiectivului, cei de la minister sunt rezervati. Dupa discutiile cu reprezentantii CARP Barlad, va trebui ca, intr-o prima etapa, sa achizitionam terenul pentru a clarifica situatia juridica. Din documentele pe care le am la dispozitie din protocolul incheiat cu CARP rezulta ca suma necesara se ridica la circa 400.000 de lei. Dupa achizitionarea terenului, va trebui sa efectuam o expertiza pentru a vedea ce mai avem de facut la constructie. Este o investitie care trebuie dusa la bun sfarsit pentru ca va fi in beneficiul barladenilor. Numai putere financiara sa avem, pentru ca la primarie exista deschidere totala pentru realizarea acestei investitii. Lucrarea stagneaza de foarte mult timp si eu asa am preluat-o, dar doresc sa rezolv problema”, a declarat acesta.
Banii care au fost investiti acolo se ridica la peste 4,2 milioane de lei: CARP a contribuit cu aproape 1,7 milioane, Ministerul Muncii cu 2,42 milioane, iar Primaria Barlad cu restul.

OFERTA AZILULUI ASTEPTATA DE MULTI BUNICI. Centrul Rezidential pentru Persoane Varstnice  va putea gazdui 82 de bunici  (cate doi in camera), va dispune  de o sala de spectacole , de recuperare, frizerie, cabinete medicale si alte facilitati. Pensionarii care vor dori sa devina rezidenti acolo ar trebui sa plateasca circa 2.000 de lei lunar, reprezentand cheltuielile cu intretinerea, plata salariilor angajatilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img