sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Barlad : Incepe stagiunea, va invitam la teatru!

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 5 octombrie, de la ora 18:30 se va deschide stagiunea 2019-2020 cu premiera ”Orchestra titanic”, de Hristo Boicev!

Hristo Boicev, dramaturg bulgar, s-a nascut pe 5 martie, 1950. A studiat inginerie, a lucrat ca inginer, mai bine de 10 ani, iar ca autor de piese de teatru a debutat in 1984, cu “Acel lucru”. Din anul urmator, a inceput sa studieze la Academia Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica. In 1989, a fost numit dramaturg al anului, avand 40 de montari ale lucrarilor sale in teatrele din Bulgaria. In 1997, a fost distins cu premiul acordat de British Council pentru “Cea mai buna piesa straina” pentru “Colonelul Pasare”. Premiul i-a fost inmanat de catre Harold Pinter. In 1999, piesa a fost prezentata la Festivalul de la Avignon. In acelasi an, a fost distins cu Premiul Enrico Maria Salerno pentru dramaturgie europeana.

“Orchestra Titanic” e comedie, drama, pe alocuri chiar tragedie, si are aerul unei piese realiste imbibata puternic de fantastic si de absurd.E un spectacol despre asteptare, vis, iluzie.

“Autorul ne plimba printr-un labirint de metafore – a singuratatii, a ratarii, a relatiei vis-realitate.Pana si titlul e o metafora – orchestra, ca functie sociala a artei, si titanic, metafora a mortii.

Patru ratati, al caror singur prieten este alcoolul, vietuiesc intr-o gara dezafectata: un fost dirijor, Meto von Metonyan (!), un fost feroviar, Luko, Liubka, o fosta femeie de strada, si Doko, un betivan care se lamenteaza ca l-a pierdut pe ursul pe care-l iubea nespus. Dorinta lor fierbinte este sa se suie intr-un tren si sa paraseasca locul unde se afla. Ca sa poata pleca din gara dezafectata ei savarsesc, repetitiv, un ritual absurd, intampinand solemn trenuri care le trec fulgerator prin fata. Dorinta lor cea mai fierbinte este aceea de a-si schimba norocul, evadand din propria realitate… dar incotro? Oriunde, numai sa fie ”dincolo” de gara. Si daca mai apare si un magician, al carui rol este sa creeze iluzii, incepem sa ne intrebam daca mirajul vietii de dincolo de ceea ce cunoastem chiar exista” a declarat Teodora Spinu, secretarul literar al teatrului “ V.I. Popa”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img