marți, 16 aprilie, 2024

Barlad : Spital nou, doar pe hartie!

Distribuie:

Publicat:

Primarul Municipiului Barlad, av. Dumitru Boros, aduce la cunostinta opiniei publice ca, in sedinta de indata a Consiliului Local Municipal Barlad, din data de 16 noiembrie 2018, a initiat un proiect de hotarare pentru a se aproba documentatia tehnico-economica a uneia dintre cele mai importante investitii locale: construirea unui corp nou pentru Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman”.

Potrivit devizului general al proiectului, costul intregii investitii este de 65.102.240,20 lei (cu TVA), din care 44.632.565,18 lei (cu TVA) reprezinta constructia si montajul. Suma totala este esalonata pe durata de implementare prevazuta de 24 luni, astfel: 24.245.000,00 lei (cu TVA) in primul an si 40.857.240,20 lei (cu TVA), in cel de-al doilea.

„Avand in vedere problemele pe care le avem cu cele patru sectii ale spitalului – Boli Infectioase, Psihiatrie si Pneumologie I si II – care functioneaza in spatii neconforme normelor sanitare in vigoare, am decis sa intervenim si sa incepem demersurile de ridicare din temelii a unui nou corp de spital. Costul total cu investitia cuprinde cheltuieli cu asigurarea utilitatilor, cheltuieli de proiectare, studii de teren, obtinerea avizelor si acordurilor, consultanta si asistenta tehnica, cheltuieli directe de constructie, alte cheltuieli, precum cele pentru organizarea santierului, taxe legale, cheltuieli neprevazute precum si cheltuieli cu darea in exploatare. Din durata totala de 24 luni, de la data asigurarii finantarii, 13 luni vor fi alocate efectiv pentru executie. Finantarea se va asigura din surse bugetare sau extrabugetare, in functie de posibilitatea atragerii acestora si cofinantare de la bugetul local”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Noua cladire, care va avea avea subsol, parter si patru etaje, are o suprafata construita de 2.095 mp si o suprafata desfasurata totala de 12.570 mp. Peste ultimul etaj va fi amenajat un heliport iar subsolul este prevazut cu un adapost antiaerian. Constructia va avea patru scari de acces pe inaltime si 12 ascensoare cu capacitatea de 100 kg si alte 4 cu capacitatea minima de 1.000 kg, pentru transportul bolnavilor.

Necesitatea mutarii celor patru sectii intr-o cladire noua este data de imposibilitatea de a se gasi in localitate un spatiu corespunzator criteriilor cerute de normele in vigoare, astfel incat spitalul sa isi poata pastra gradul de clasificare. Varianta mutarii sectiilor in pavilionul central al Centrului de Afaceri „Tutova” Barlad, cat si reconsolidarea imobilelor sectiilor Psihiarie si Boli Infectioase sunt, de asemenea, solutii neconforme cu cerintele din domeniul sanitar.
Ramane de vazut cum se vor obtine banii necesari construirii acestui nou imobil, avand in vedere chiar declaratiile edilului sef, si anume: “ finantarea  se va asigura din surse bugetare sau extrabugetare, in functie de posibilitatea atragerii acestora si cofinantare de la bugetul local”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img