News Flash:

Barladeni, astia sunt oamenii din conducerea orasului. Nu le pasa de spital, dar au bani de SPA

18 Septembrie 2015
1979 Vizualizari | 1 Comentarii
Cand vine vorba de dat bani pentru spitalul public, autoritatile din Barlad spun tot timpul ca nu au de unde. Ca sa nu se ajunga la colaps, Consiliul Local a facut in asa fel incat, de-a lungul anilor sa aloce sume infime pentru spital. Pentru reconsolidarea unitatii sanitare barladene, de pilda, de la bugetul local trebuia achitata inca de acum trei ani o cota de cofinantare. Nu a fost insa achitata nici pana in ziua de azi.

In ultima sedinta de CL din luna in curs a fost aprobata suma de 382.560 lei, bani ce fac parte din cota de cofinantare corpurilor C, D si E ale Spitalului Municipal de Urgenta Barlad. Lucrarea inceputa in 2009, trebuia safie incheiata in 2011. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In total, autoritatile barladene trebuiau sa achite un million de lei pentru spital. Asta deoarece 7 milioane au venit de la ministerul Sanatatii, iar 4.5 milioane de la Banca Mondiala.

Nu au fost niciodata bani pentru spital, dar s-au gasit fonduri pentru realizarea unui centru SPA. Aproape 2,8 milioane lei. Ce mai conteaza daca bolnavii nu au conditii minime in spital atata vreme cat se pot trata la SPA. Aceasta este de altfel mare realizare din mandatele de primar ale social democratului Constantin Constantinescu. Este un exemplu clasic de risipa a banului public, pe langamulte altele inregistrate numai in judetul Vaslui. La Barlad, municipalitatea a cheltuit un milion de euro pentru un centru SPA intr-un oras in care nu exista canalizare, nici macar asfalt pe toate strazile.

Centrul SPA construit de primaria din Barlad, judetul Vaslui, cu aproape un milion de euro sta cu lacatul pe usa, desi este gata. Municipalitatea nu a reusit sa incheie contracte de colaborare cu medicii specialisti. "Aparatul costa in jur de 15.000 de euro. Este un aparat automat. Odata programat, el isi face treaba singur”, arata un responsabil al centrului. Lipseste insa omul care face programarea, asa ca aparatul de 15.000 de euro sta nefolosit. La centrul SPA, locuitorii din Barlad ar urma sa beneficieze de kinetoterapie, laser, magneto-terapie sau bai galvanice. in plus, ar urma sa aiba la dispozitie sali de fitness, aerobic, piscine si sauna. Dar terapia presupune terapeuti. „Din cinci asistenti nu am reusit sa incadram decat doi. Salariile sunt din structura institutiilor publice,1.200 de lei brut un asistent kinetoterapeut”, spune Vasile Ciochina, directorul Directiei de Piete din cadrul Primariei Barlad. Proiectul centrului SPA din Barlad a fost de la inceput unul controversat pentru ca primaria a luat trei milioane de euro cu imprumut, pentru 26 de ani, ca sa realizeze acest centru, dar si un cinematograf 3D. Asta in conditiile in care in Barlad sunt strazi neasfaltate sau fara canalizare. Din pacate, Barladul nu este singurul oras in care banii sunt cheltuiti doar ca sa fie cheltuiti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044040 (s)