vineri, 29 martie, 2024

BARLADUL SI REGELE MIHAI

Distribuie:

Publicat:

Putini dintre noi cunosc vizitele pe care Majestatea Sa, Regele Mihai le-a facut in orasul nostru.

Conform declaratiilor profesorului de istorie Marcel Proca “ in miticul urban barladean s-a incetatenit in perioada de dupa 1866 ideea monarhiei. Astfel strada principala purta denumirea de Regala si din 1930 portiunea pana la Posta de Bulevardul Carol al II-lea, Bulevardul  Manolache Costache Epureanu s-a numit Bulevardul Principele Ferdinand iar Bulevardul Primaverii – Bulevardul Elisabeta. Inainte de 1948 a existat Scoala Normala “Principele Ferdinand”, o cazarma “Principele Ferdinand” si un parc Carol al II-lea.
Cu ocazia inundatiilor  din iunie 1932 pe langa alte oficialitati, urbea a beneficiat si de vizita regelui Carol al II-lea (la inceputul lunii iulie, pe data de 4 aflandu-se la Iasi) pentru a constata dimensiunile dezastrului. Atunci ploile au tinut saptamani intregi, iar efectul lor s-a intins pe suprafete uriase din Moldova, apele invadand sate si orase, provocand insemnate distrugeri si pierderi de vieti omenesti.

O ploaie torentiala din iunie 1932 a provocat, mai ales, inundatii catastrofale. Iata cum e relatata catastrofa in numarul din 7 iulie 1932 al revistei “Realitatea ilustrata“: ”Moldova si Dobrogea au trecut prin momente de groaza. Ploile cazute au provocat revarsarea apelor si regiunile din Nordul si Estul Moldovei au inregistrat cele mai mari inundatii si cel mai sinistru dezastru de o suta de ani incoace. Iasul a fost complet izolat. Barladul a fost darmat pe trei sferturi, numeroase sate au fost rase de pe suprafata pamantului, iar puhoaiele mai poarta si azi cadavre omenesti, de animale si case intregi, care plutesc la vale si din care se mai aud tipetele supravietuitorilor”.

Revista “Documente razasesti” precizeaza, la capitolul Diverse urmatoarele: “M. S. Regele Carol II la Barlad. La un scurt interval de timp, regele viziteaza de doua ori orasul nostru, pentru a vedea pustiirea facuta de valurile furioase a unui minuscul parau, ce din nenonorocire isi are drumul croit tocmai prin centrul targului; precum si al doilea prapad ce l-au casunat apele Barladului, care si-a desavarsit opera de distrugere inceputa in primavara. Pe drumurile acestea batute de atatia mari voievozi din vechime, continuand o buna traditie, vine Regele Romaniei avand alaturi pe Regalul Sau Copil – Voievodul Mihai, sa aline suferinta si sa insufle nadejdi atator nenorociti loviti de soarta. Femeia disperata de pierderea celor doi copii, care, cu privirea ratacita au cazut in genunchi inaintea Suveranului, lacrimile si doleantele intregii multimi, zugraveau indestul tragedia acestui oras. Regele a impartit personal mai multe sute de mii la sinistrati.  Si gestul printului mostenitor, care auzind pe o sarmana batrana ca are sapte copii, a scos grabit din buzunar o suma de bani si a dat-o cu vadita satisfactie ca face un bine.

Dragostea si recunostinta pe care au aratat-o barladenii Suveranului cu acest prilej, ne indeamna sa tiparim aceasta insemnare, ca sa se stie”.

O moda traverseaza insa secolele: conducatorii Romaniei inspecteaza zonele calamitate si promit solutii pentru prevenirea viitoarelor inundatii. A promis efectuarea de lucrari pentru evitarea repetarii inundatiilor. Lucrari care nu au fost facute pe deplin (poate si din cauza vremurilor care au urmat) decat  abia peste 40 de ani cand s-a investit in amenajari care sa fereasca orasul de tragedii similare. Ca urmare a inundatiilor din 1969 s-au realizat o noua serie de amenajari hidrografice, precum: construirea digurilor de protectie, adancirea si regularizare albiei raului Barlad.

Dupa 1989 istoria Barladului marcheaza si alte opriri ale familiei regale in urbea moldava. Prima se inregistreaza in mai 1997 cand regele Mihai I aflat intr-un circuit prin tara face o scurta vizita la Palatul Comunal, continuata prin o intalnire cu oficialitatile locale. Urmeaza treceri ale cuplului princiar in 5 noiembrie 2006, 3 iunie 2009  si 2017. Trebuie mentionat si faptul ca familia principelui Radu de Romania are radacini barladene, tatal si mama sa fiind inmormantati la cimitirul Eternitatea – Barlad” .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img