vineri, 19 aprilie, 2024

Bataie de joc la adresa credintei: Episcopul Husilor nu se deplaseaza pe teren decat daca este REMUNERAT BINE. Vezi cate mii de euro a primit acesta

Distribuie:

Publicat:

Luna mai s-a dovedit a fi extrem de benefica pentru Episcopul Corneliu Barladeanu. A bagat in buzunarul adanc aproape 15.000 de euro, bani incasati numai pentru participarea la sfintirea unor biserici sau a unor locuri pe care urmeaza sa se ridice lacase de cult. Si ar mai fi fost loc in buzunar de cateva mii, dar cu siguranta nu va sta degeaba nici in lunile urmatoare. Todiresti, Teisoru sau Movila lui Burcel sunt locurile in care a mers Corneliu pentru a incasa bani.
La Todiresti a fost sfintit locul pentru construirea unei biserici. Toata suflarea din zona s-a mobilizat si a bagat mana adanc in buzunar, pentru ca la eveniment a fost invitat episcopul de la Husi, Corneliu Barladeanu. Onorariul platit de parohia din Todiresti episcopului a fost de 2.000 de euro, plus alte 2.000 de euro, din partea unei familii de afaceristi din zona. Asemenea manelistilor, seful preotilor vasluieni nu iese din palatul sau daca nu este remunerat. Tarifele percepute pentru a participa la diverse sfintiri variaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

De la sfintirea bisericii de la Movila lui Burcel, episcopul a plecat acasa cu alte cateva mii de euro, vreo 6.000 la numar. “Este o regula stiuta de toata lumea. Daca nu ii dai bani, nu vine”, spun preotii.

De la Teisoru, Episcopul Corneliu Barladeanu a incasat alte 4.000 de euro. In plus, acolo unde s-au sfintit biserici, organizatorii au fost nevoiti sa aduca bucatari iscusiti de prin alte zone si sa dea o caruta de bani pentru meniul cerut de episcop. Atat autoritatile locale, cat si enoriasii si bisericile au fost nevoiti cu totii sa adune bani pentru a-si permite sa il aduca printre ei pe episcop.

La Todiresti a cerut sa fie puse covoare noi pe terenul pe care urma sa calce, iar enoriasii sa fie tinuti la distanta. Nu a vrut sa isi murdareasca de praf pantofii scumpi si nici sa isi taraie straiele lucioase prin noroi. Zeci de metri de traversa si cateva covoare mari au fost cumparate de enoriasi pentru a fi acoperit terenul pe care urma sa paseasca episcopul. A avut pretentii ca dulciurile sa fie de casa, din produse bio, la fel si mancarea pe care a servit-o, de la aperitive pana ultimul fel. Toate astea in timp ce amaratii din Todiresti abia au dupa ce sa bea apa, iar de bucate alese nu au auzit vreodata. Imaginile de acolo au socat o tara intreaga.

Cat cere Corneliu Barladeanu pentru o parohie

Episcopul Husilor, Corneliu Barladeanu, ii surprinde de fiecare data pe credinciosi cand apare cu un SUV de zeci de mii de euro, marca Volkswagen, cu sofer personal si un aghiotant in sutana, care are grija sa-i deschida usa. Ii ignora complet pe batrani si coboara din masina fara sa stea o secunda, ca sa-i binecuvanteze pe credinciosi ori sa le asculte pasurile. Il intereseaza banii, atat. Si nu mai reprezinta un secret pentru nimeni ca, in cazul in care un preot vrea o parohie in judet, trebuie sa scoata bani grei din buzunar. Cine nu plateste, nu primeste. Au simtit-o pe pielea lor multi preoti, care au fost siliti sa se mute la distante foarte mari de locuintele lor, doar pentru ca nu au facut fata presiunilor Episcopiei. Nici nu este de mirare, cata vreme episcopul Husilor isi terorizeaza preotii cu tot felul de dari pe care trebuie sa le achite catre Eparhie, pornind de la calendare, vin bisericesc, lumanari, carbuni, tamaie. Dar, cel mai grav, este faptul ca, de cativa ani, de cand a ajuns episcop al Husilor, preotii sunt nevoiti sa achite un fel de taxe de protectie catre seful Eparhiei, de ordinul zecilor de mii de euro, pe filiera staretului Serafim si a consilierului eparhial Tudorica.
“Un preot care a vrut sa fie mutat de la tara la oras, la Barlad, i-a platit lui Serafim in doua transe, 10.000 de euro o data, plus alte 5.000 de euro, a doua transa. Banii au ajuns la episcop. Mana dreapta a episcopului, cel care incaseaza toti banii veniti de la preotii din judetul Vaslui pe adresa PS Corneliu, este staretul Serafim, de la Manastirea Dimitrie Cantemir, calugar ca si episcopul Husilor. “S-au platit si 15 sau 20.000 de euro pentru o parohie, toti preotii din judet stiu asta, dar tac. Le este frica, nu pot face proteste, dar cred ca vor ajunge in strada, le ajunge umilinta si santajul”, spune un preot.

Implicata in mai multe scandaluri in ultimii ani, Episcopia Husilor ii jupoaie pe credinciosi si pe preoti. In timp ce pe enoriasi ii indeamna la smerenie si cumpatare, reprezentantii Episcopiei nu stiu ce sa faca pentru a aduna cat mai multi bani. Periodic sunt trimise adrese in parohii, documente prin intermediul carora reprezentantii Episcopiei impun niste preturi colosale pentru miile de candele bagate pe gat preotilor din biserici. Lacasele de cult din Vaslui sunt obligate sa vanda zeci de mii de candele si lumanari, sute de mii de litri de vin si cateva mii de calendare. De Paste, 16.000 de candele au fost trimise la Vaslui, la Barlad 15.000, iar la Husi 10.000. Preturile de vanzare au variat intre 3 si 6 lei, cu toate ca preturile de achizitie ale candelelor au fost infime. Astfel, o candela care in magazine sau depozite costa 30 de bani, 50 de bani sau maximum 1 leu, a putut fi cumparata de enoriasi, din bisericile din judet, la preturi mult umflate. „In fiecare an ni se baga pe gat obiecte pe care suntem obligati sa le vindem. Indiferent ca le vindem sau nu, banii catre Episcopie tot trebuie sa-i dam. Pana acum ni s-au dat lumanari, calendare sau sticle de vin, pe care trebuie sa le platim la valori cu mult mai mari decat cele de pe piata libera si, indiferent daca reusim sau nu sa vindem produsele, noi trebuie sa platim la Episcopie. Anul acesta este primul in care ni s-a cerut sa vindem candele”, a declarat, sub protectia anonimatului, un preot vasluian.

Episcopul Corneliu Barladeanu aduna 20 de miliarde de lei din vanzarea lumanarilor

In fiecare an, bisericile din judetul Vaslui vand peste 50 de tone de lumanari, pretul pe kilogram fiind de 40 de lei. Un calcul simplu arata ca, din vanzarea lumanarilor, se scot bani frumosi, suma ridicandu-se la 2.000.000 de lei. Iar asta nu e tot. Fiecare parohie trebuie sa cumpere 100 de litri de vin, folosit pentru impartasanie. Pretul este de 11 lei pentru o sticla de 0,75 ml, iar calitatea vinului lasa de dorit atat de mult, incat unii preoti il cumpara, dar nu il folosesc, ci prefera sa aduca vin de acasa, ori sa apeleze la mila enoriasilor. Afacerile de sute de mii de lei nu se opresc aici. Calendarele care pot fi cumparate cu 6 lei in toate bisericile din tara, la Vaslui costa 15 lei, pentru ca asa au decis mai marii Episcopiei. Preotii platesc pentru marfa trimisa spre vanzare de la Episcopie, dar nu pot returna nimic in cazul in care vanzarea nu merge. Mai mult, respectivele sume nu sunt inregistrate la Fisc.

Pretul pentru tiparirea unui calendar tip coala simpla de perete este de 0,30 de bani, al unui calendar tip agenda de buzunar este de 1,5 lei, iar al unui calendar de perete cu arc – 2,5 lei. Episcopul a trimis in parohii foarte multe calendare, dar le-a impus preotilor sa le vanda cu preturi si de 10 de ori mai mari. Astfel ca un amarat de enorias plateste pentru hartia bagata pe gat de episcop si cate 15 lei. Banii ajung la Corneliu Barladeanu, fara chitanta, fara factura.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img