marți, 19 martie, 2024

Bate vantul schimbarii: Rusia a creat, in Arctica, o alternativa la dolar, incepe ofensiva pe piata energetica

Distribuie:

Publicat:

 

Compania ”Novatek” a dat în exploatare a patra linie a proiectului său ”Yamal LNG”. Este un răspuns pe măsură la expansiunea gazelor de șist și a sancțiunilor SUA. Producția de gaze lichefiate din Arctica nu va depinde de atacurile economice ale Washingtonului. În plus, lumea începe încet-încet să renunțe la dolar în tranzacțiile pentru livrările de resurse energetice, scrie publicația online OilPrice, făcând referire la analiștii din Rusia care se ocupă de piața de petrol și gaze naturale, relatează Rambler.ru

”Lansarea la întreaga sa capacitate a celei de-a patra linii va marca reintegrarea totală a ”Yamal LNG” în proiectul gazelor naturale din Arctica, considerat personal de președintele Vladimir Putin drept piatră de temelie în procesul de proiectare a influenței energetice a Rusiei în întreaga lume, la fel cum procedează Statele Unite cu sectorul său energetic de șist”, scrie publicația citată.

Planurile dinamice ale Rusiei în domeniul petrolului și gazelor naturale din Arctica au legătură cu posibilitatea de a submina hegemonia bazată pe dolarul american de pe piața energetică. Analiștii sunt de părere că sancțiunile SUA vor grăbi procesul prin care Rusia renunță la sistemul comercial bazat pe dolar. Dacă americanii vor crea dificultăți pentru băncile ruse, Moscova va fi, pur și simplu, obligată să înlocuiască dolarul.

”Ideea unei alternative la principala valută de tranzacționare pe piața petrolului și gazelor naturale a fost dezbătută inclusiv în cadrul grupului BRICS, iar, recent, la discuții au luat parte Iran, Irak, Rusia și China. În plus, utilizarea yuanului la Bursa Internațională de la Shanghai poate fi, la rândul ei, considerată un pas în această direcție”, a comentat Mehrdad Emadi, expert al companiei de consultanță Betamatrix, scrie vestidinrusia.ro.

Potrivit spuselor sale, cu cât mai mult Statele Unite folosesc sancțiuni în dolari împotriva Rusiei, a Chinei, Iranului, Venezuelei, cu atât mai tare va fi dorința de a utiliza pe piața petrolului altă valută de bază.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img