vineri, 19 aprilie, 2024

Bauturile indulcite cu zahar ar putea fi cauza unui numar ridicat de decese

Distribuie:

Publicat:

Consumul de bauturi carbogazoase si alte bauturi indulcite cu zahar ar putea fi responsabile de aproximativ 184 de mii de decese in lume, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Circulation.

„Multe tari din lume inregistreaza un numar important de decese cauzate de un singur factor de nutritie: bauturile indulcite cu zahar. Reducerea substantiala sau eliminarea din dieta a bauturilor indulcite cu zahar ar trebui sa fie o prioritate globala“, a declarat coordonatorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian, decanul scolii „Friedman“ de stiinte si Politici ale Nutritiei din cadrul Universitatii Tufts, potrivit csid.ro.

in primul astfel de raport global in privinta bauturilor indulcite cu zahar, cercetatorii au estimat numarul deceselor si dizabilitatilor cauzate de diabet, boli de inima si cancer in 2010. in urma acestei analize, dulci au fost incluse sucurile cu zahar, bauturile energizante si cele folosite de sportivi, bauturile tip ice-tea (ceaiuri) cu zahar si sucurile facute in casa, care depaseau 50 de kcal la 236 de mililitri. Pe lista respectiva nu au fost trecute sucurile realizate integral din fructe.

Expertii au analizat 62 de studii legate de nutritie, efectuate in 51 de tari, in perioada 1980 – 2010, la care au participat peste 600.000 de persoane. Au fost incluse si informatii legate de oferta de zahar pe piata a 187 de tari. Asta a permis analiza obiceiurilor de consum a unei segment larg, pe un areal extins. Pe baza acestei meta –analize, cercetatorii au calculate impactul direct al diabetului, obezitatii, bolilor de inima si a cancerului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img