vineri, 29 martie, 2024

Beat si fara permis, descoperit la Hurdugi la volanul autoturismului cu o alcoolemie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat

Distribuie:

Publicat:

Duminică, 22 august, ora 16:35, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 244C, în localitatea Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, au efectuat semnalul regulamentar de oprire față de un autoturism înmatriculat în județul Vaslui.

Acesta nu s-a conformat, continuându-și deplasarea, încercând să se sustragă activității de control. Bărbatul aflat la volanul autoturismului a oprit după aproximativ 20 de metri și a încercat să fugă către locuința sa, dar s-a reușit interceptarea acestuia.

 În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul de 27 de ani din Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. De asemenea, fiindcă bărbatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală din municipiul Huși, în vederea recoltării de probe biologice,

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”și ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1)           Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img