News Flash:

BEC il contrazice pe Corlatean: Pot fi organizate noi sectii in strainatate

8 Noiembrie 2014
1199 Vizualizari | 0 Comentarii
BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteste ca in exercitarea dreptului la vot, "alegatorii pot utiliza si formularul declaratiei pe proprie raspundere, descarcat de pe site-urile BEC si MAE, care poate fi completat in afara sectiei de votare, "cu indeplinirea conditiei privind datarea si semnarea acestei declaratii numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".

Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utlizare la maximum a capacitatii logistice evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.

Cozi uriase s-au format in ziua de 2 noiembrie, in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in mai multe orase din strainatate, unde alegatorii au reclamat proasta organizare.

Tensiuni au aparut la Londra, Paris, Viena, Munchen sau alte orase europene, in unele locuri, oficialii amvasadei chemand politia locala pentru a-i indeparta pe alegatori.

BEC a primit peste 200 de sesizari prin care romani din strainatate cer marirea numarului de sectii de votare din diaspora la turul 2 al prezidentialelor si reclama atat lipsa de sectii in anumite localitati cat si nereguli in procesul de votare, scrie Mediafax.

Candidatul ACL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a castigat detasat alegerile din strainatate, turul I, cu 46,17% din voturi - 73.912 de voturi. El a fost urmat la mare distanta de Victor Ponta, care a adunat 15,9% din voturi, un total de 25.566 de voturi, arata rezultatele finale publicate de BEC, joi.

Iohannis a castigat in Austria, unde a primit 2179 de voturi, comparativ cu cele 302 ale lui Ponta, dar si in Belgia, unde a primit 3015 voturi, fata de 577, ale contracandidatului sau principal.

Romanii din Viena s-au plans ca nu au reusit sa voteze si ca oficialii ambasadei au chemat Politia, la inchiderea urnelor.

Candidatul ACL s-a impus si in Canada, cu 1337 de voturi, comparativ cu cele 236 ale lui Ponta. Si in Canada, romanii au fost nemultumiti de organizare, invocand numarul mic de sectii de votare.

Iohannis a luat 5.048 de voturi in Germania, acolo unde Ponta a primit doar 506.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE DIASPORA. Iohannis a castigat si Franta, cu 3993 de voturi la 629, o diferenta considerabila. Sute de romani s-au pland ca nu au putut vota din cauza dezorganizarii de la ambasada. Si la Paris, Politia a fost chemata de personalul ambasadei.

In Italia, situatia a fost asemanatoare. Iohannis a obtinut 16.054 voturi, Ponta - doar 6.107.

In Marea Britanie, Iohannis a obtinut 4.742 de voturi, iar Ponta doar 735. La Londra, alte cateva sute sau chiar mii de romani s-au plans ca nu au putut vota.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE DIASPORA. In Republica Moldova, Victor Ponta s-a impus, la o distanta de o mie de voturi. Candidatul PSD a obtinut 8.202 voturi, spre deosebire de cele 6.986 ale lui Iohannis. Este una dintre putinele tari castigate de Ponta, care s-a mai impus in Coreea de Nord, Zimbabwe, Pakistan, Brazilia si teritoriile palestiniene.

In Spania, Iohannis a castigat fara probleme, cu 16.390 de voturi la 4.768.

In Statele Unite a castigat tot Klaus Iohannis, cu 3.473 de voturi la 559.

Iohannis a castigat si in teatrele de razboi, acolo unde voteaza militarii romani. In Irak, candidatul ACL a adnat 40 de voturi, comparativ cu cele 23 ale lui Ponta. In Afganistan, candidatul ACL a primit 151 de voturi, Ponta doar 61.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015495 (s)