joi, 18 aprilie, 2024

Belgia isi va revizui regulile privind utilizarea smartphone-urilor de catre soldatii in operatiuni, de teama spionajului rus

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Apărării din Belgia îşi va revizui regulile privind utilizarea smartphone-urilor de către soldaţii în operaţiuni, de teama tentativelor de spionaj, în special din partea Rusiei, au relatat sâmbătă mass-media belgiene, preluate de AFP, potrivit Agerpres.

"Investim de mai mulţi ani în prevenire şi conştientizare, însă nu pare suficient", a declarat, la postul public de televiziune flamand VRT, Carl Gillis, responsabil cu operaţiuni al Statului Major belgian. 

"Ştim că Rusia se interesează de acest tip de date mobile" de geolocalizare, a adăugat el. 

A fost începută o analiză pentru toate operaţiunile militare, a precizat agenţia de presă Belga. 

Astfel, în statele baltice, aflate în apropierea Rusiei, "în anumite regiuni şi circumstanţe", militari belgieni ar urma să nu îşi mai poată folosi smartphone-ul personal atunci când ies din bază, conform Belga.

La începutul lunii ianuarie, circa 250 de militari belgieni vor pleca pentru patru luni în Estonia pentru a face parte dintr-un batalion multinaţional în cadrul NATO. 

Colonelul Carl Gillis spune că Belgia nu este singura ţară care ia o astfel de măsură, invocând exemplele Germaniei şi Olandei. 

În luna iulie, cercetători din Olanda au atras atenţia asupra unei aplicaţii de monitorizare a activităţilor fizice, Polar, care permite colectarea de date sensibile privind militarii şi membrii serviciilor de informaţii din 69 de ţări. Aplicaţia şi-a dezactivat de atunci funcţiile de localizare. 

Pentagonul a revizuit la rândul său în ianuarie regulile de utilizare a unei alte aplicaţii pentru sportivi, Strava, deoarece ea ar permite dezvăluirea mişcărilor militarilor şi bazelor americane în lume.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img