vineri, 26 aprilie, 2024

Beneficii uimitoare ale vitaminei C

Distribuie:

Publicat:

Citicele, macesele ori catina sunt o sursa importanta de vitamina C, esentiala pentru buna functionare a corpului uman.

Contribuie la productia de colagen

Vitamina C, acidul ascorbic, este un component absolut necesar pentru productia de colagen, proteina ce grabeste dezvoltarea celulelor si este partial responsabila pentru fermitatea si sanatatea pielii. Vitamina C este utilizata de corp în procesul de cicatrizare, dar si la întretinerea ligamentelor.

Are efect antioxidant

Efectul antioxidant produs de vitamina C poate preveni aparitia arterosclerozei si a bolilor cardiace. Antioxidantii din vitamina C au un efect important si în prevenirea aparitiei a diferite tipuri de cancer ce pot afecta sistemul digestiv.

Creste imunitatea

Cel mai cunoscut efect al vitaminei C vizeaza întarirea sistemului imunitar. În afara de prevenirea infectiilor si a bolilor repiratorii sezoniere provocate de virusi, vitamina C contribuie semnificativ la sanatatea oaselor si dintilor. Consumul zilnic de vitamina C are efect antibaterian si efect antihistaminic.

Contribuie la sanatatea vaselor de sânge

Sistemul circulator beneficiaza în mod deosebit de efectele benefice ale vitaminei C. Consumul regulat de fructe si legume bogate în vitamina C previne aparitia hipertensiunii arteriale si ajuta la dilatarea vaselor sanguine, prevenind astfel diverse boli si cresterea nivelului de colesterol “rau” în artere.

Protejeaza pielea de radiatiile solare

Mai multe studii au demonstrat si eficitatea vitaminei C în tratamentul pielii arse de soare.

Consumul adecvat de acid ascorbic poate preveni si uzura pielii care favorizeaza aparitia cancerului, dar asta nu însemna ca vitamina C poate înlocui cremele pentru protectie solara!

Previne aparitia cataractei

De consumul de vitamina C depinde si sanatatea ochilor. Deficitul de acid ascorbic a fost asociat aparitiei premature a cataractei, în timp ce consumul regulat îmbunatateste circulatia sanguina în globul ocular si previne aparitia afectiunii.

Surse de vitamina C

Vitamina C nu poate fi stocata de corpul uman, motiv pentru care consumul unor alimente ce contin acid ascorbic este necesar zilnic. Fructele si legumele sunt sursa cea mai importanta de vitamina C, dar necesarul zilnic poate fi suplimentat si cu comprimate.

Fructele cele mai bogate în vitamina C sunt citricele, guava, kiwi, papaya si capsunile. Legumele cu cel mai ridicat continut de vitamina C sunt ardeiul iute si gras, urmate de patrunjel, rosii, spanac, conopida si broccoli.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img