joi, 28 martie, 2024

Beneficiile alergatului asupra sănătății noastre. Ce boli poate să prevină sau să vindece

Distribuie:

Publicat:

Alergatul vine cu multe beneficii asupra organimului uman, cercetătorii descoperind că, pe lângă efectele fizice pozitive, acesta ne aduce și unele psihologice sau pentru sănătate. Așadar, prin alergare ne creștem starea de bine sau prevenim anumite boli. Haideți să aflăm care sunt acestea!

Exercițiile fizice și stilul activ de viață sunt recomandate de specialiști pentru a avea o viață sănătoasă, ferită de boli. Acestea au multe beneficii asupra organismului oamenilor, care nu trebuie să fie trecute cu vederea.

Specialiștii spun că este demonstrat, în urma studiilor efectuate, că alergatul le aduce oamenilor atât beneficii fizice, cât și psihologice. În afară de scăderea în greutate, persoanele care aleargă constant au o stare mai bună de spirit și performanțe cognitive crescute.

Pentru persoanele care practică alergatul regulat pe durate mai lungi de timp, s-a descoperit faptul că acesta reduce riscul de dezvoltare a unor boli grave, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea sau bolile de inimă, conform News Medical.

Ce efecte psihologice pozitive ne aduce alergatul

Cercetătorii spun că alergatul regulat este asociat cu funcțiile cognitive îmbunătățite, care dezvoltă fluența nonverbală, atenția și îmbunătățiri ale performanței neuromotorii. Însă, dincolo de aceste beneficii, alergatul are efecte pozitive în ceea ce privește starea de spirit, reducând depresia, stresul și anxietatea. Starea de bine este considerat cel mai dominant rezultat al alergării.

Sentimentul de bunăstare include creșterea sănătății psihologice a oamenilor, a sentimentului de liniște și fericire.

Ce efecte fizice pozitive ne aduce alergatul

Pe lângă aportul de beneficii psihologice aduse de alergat, trebuie să ținem cont și de cele fizice, atunci când ne motivăm să avem un stil de viață activ. Cele mai importante sunt pierderea în greutate și creșterea masei musculare.

De asemenea, sănătatea este ținută sub control. Alergatul reduce riscul de a dezvolta multe boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul de tip 2, care aduce o dată cu el și obezitatea. Mai mult decât atât, crește imunitatea prin îmbunătățirea supraviețuirii, sănătatea metabolică sau scade riscul de insuficiență cardiacă.

În ceea ce privește tensiunea, mișcarea regulată scade tensiunea arterială și ritmul cardiac în repaus. Organismul oamenilor răspunde pozitiv la alergare, prin creșterea hipertrofiei cardiace fiziologice, mărirea și întărirea mușchilor inimii și imbunătățește eficiența circulației sângelui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img