joi, 28 martie, 2024

Benjamin Netanyahu, planuri ample pentru Cisiordania, dupa ce a castigat alegerile pentru conducerea partidului

Distribuie:

Publicat:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat vineri o serie de planuri ample, inclusiv obţinerea recunoaşterii de către Statele Unite a "suveranităţii" israeliene asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, după ce a reuşit să câştige alegerile pentru conducerea partidului său, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Cu o seară înainte, Netanyahu a obţinut 72,5% din voturi pentru a-şi păstra rolul de lider al partidului conservator Likud. 

"Ne vom strădui să obţinem recunoaşterea de către SUA a suveranităţii noastre în Valea Iordanului şi toate aşezările din zona Iudeea şi Samaria", a declarat premierul în vârstă de 70 de ani, vineri într-un discurs de victorie în faţa susţinătorilor săi. 

Netanyahu a vorbit despre un "pact de apărare istoric" cu SUA, dacă partidul său câştigă alegerile parlamentare din 2 martie.

Totodată, ţara sa va "opri în cele din urmă Iranul" şi va viza acorduri de pace cu statele arabe, a spus el. 

Singurul contracandidat al lui Netanyahu în cursa pentru desemnarea şefului Likud, fostul ministru al educaţiei Gideon Saar, a obţinut 27,5% din voturi, au anunţat media locale inclusiv Times of Israel în primele ore ale zilei de vineri. 

Alegerile primare au fost ţinute pe fondul unui impas politic ce a paralizat Israelul luni de zile şi a condus la un al treilea scrutin parlamentar fără precedent în mai puţin de un an. 

Nici Netanyahu, nici contracandidatul său Benny Gantz de la alianţa de centru-stânga Albastru şi Alb nu au reuşit să formeze un guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img