marți, 19 martie, 2024

Benny Gantz deschide o ancheta in scandalul cumpararii unor submarine germane ThyssenKrupp vizand apropiati ai premierului Netanyahu

Distribuie:

Publicat:

 

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunţat înfiinţarea unei Comisii guvernamentale însărcinate să ancheteze vânzarea unor submarine germane Israelului, în care sunt vizaţi apropiaţi ai premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Acest anunţ face valuri în contextul în care relaţiile între Gantz, liderul Partidului Albastru-Alb (centru), şi Netanyahu, fostul său rival politic cu care a încheiat un acord de coaliţie, sunt extrem de tensionate – iar spectrul unor noi alegeri este evocat frecvent, potrivit news.ro.

Poliţia israeliană suspectează oficiali civili şi militari de corupţie în cumpărarea unor submarine militare de la grupul german ThyssenKrupp, în valoare de două miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro).

Comisia guvernamentală urmează să-şi prezinte concluziile în acest dosar peste patru luni, a anunţat duminică, într-un comunicat, Ministrul Apărării, precizând că aceste concluzii urmează să fie prezentate public, ”în mod transparent”.

”Pe baza consultărilor pe care le-a purtat şi unor ultime informaţii pe care le-a obţinut, (Benny) Gantz a ajuns la conluzia că o comisie de anchetă a Ministerului Apărării ar putea să scoată la lumină partea procesului care a condus la achiziţionarea submarinelor”, anunţă ministerul.

Între persoanele vizate în acest scandal se află avocatul lui Netanyahu, David Shimron.

În campania electorală în vederea ultimelor alegeri legislative, în primăvară, Benny Gantz l-a acuzat în mod direct pe Benjamin Netanyahu – inculpat de corupţie în alte trei dosare de corupţie – că a încasat 16 milioane de shekeli (3,9 milioane de euro) de pe urma cumpărării acestor submarine.

Procurorul general al Israelului a apreciat, însă, că nu are motiv să deschidă o anchetă penală împotriva lui Netanyahu în acest dosar – evocat în ultimele luni la manifestaţii săptămânale împotriva şefului Guvernului.

Apropiaţi ai lui Netanyahu din cadrul Partidului său Likud (dreapta) l-au acuzat pe Gantz că se foloseşte de dosar în scopuri electorale.

”Decizia lui Gantz de a înfiinţa o comisie cu privire la dosarul submarinelor este o provocare la adresa Likud”, a denunţat pe Twitter un deputat apropiat lui Netanyahu, Miki Zohar.

”Gantz ştie că Netanyahu nu are nimic a face în această poveste şi depune eforturi, cu toate acestea, să-i murdărească numele şi să pună totodată în pericol coaliţia (…). Gantz târăşte cu putere Israelul către noi alegeri, în plină criză”, îi reproşează el.

Benjamin Netanyahu este primul şef de Guvern din istoria Israelului acuzat penal în timpul mandatului, în trei dosare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img