vineri, 29 martie, 2024

BERD a investit o suma record de 5,1 miliarde de euro ca raspuns la criza coronavirusului

Distribuie:

Publicat:

Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a informat miercuri că în prima jumătate a acestui an a investit o sumă record de 5,1 miliarde de euro pentru a susţine economiile din regiunea sa de activitate afectate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

BERD a precizat că lovitura dată de criza coronavirusului celor 38 de economii în care investeşte a fost una "severă", prognozând o contracţie medie de 3,5% în acest an, potrivit agerpres.ro.

Instituţia financiară a precizat că în primele şase luni investiţiile sale au crescut cu peste o treime comparativ cu investiţiile de 3,7 miliarde de euro realizate în perioada similară a anului trecut. De asemenea, aproape două miliarde de euro din investiţiile BERD în primul semestru au mers spre finanţarea tranzacţiilor comerciale.

Turcia a fost principalul beneficiar al investiţiilor BERD în prima jumătate a acestui an, cu aproape un miliard de euro sau o cincime din investiţiile totale ale BERD, ţara fiind urmată de Egipt, care a beneficiat de investiţii BERD în valoare de 459 milioane de euro.

Din cauza consecinţelor pandemiei de coronavirus un plan care viza extinderea operaţiunilor BERD în Africa sub-sahariană a fost îngheţat. Acest plan urma să fie supus aprobării acţionarilor BERD în cursul acestui an.

"Trăim într-o lume nouă şi pentru noi principala preocupare este să răspundem la provocările cu care se confruntă clienţii noştri actuali din ţările în care ne desfăşurăm în prezent activitatea", a declarat preşedintele BERD, Jurgen Rigterink. "Cu toate acestea, este în continuare nevoie de modelul de business al BERD", a apreciat Rigterink, adăugând că se aşteaptă să obţină aprobarea acţionarilor pentru extinderea în Africa sub-sahariană în cursul anului 2022.

Deşi BERD a raportat doar rezultatele operaţionale şi nu pe cele financiare, Ritgerink a avertizat că banca va afişa "o pierdere considerabilă" în prima jumătate a anului, iar acest lucru se datorează în principal loviturilor suferite de portofoliul său de acţiuni.

Controlată de marile puteri economice din G7, BERD a reiterat că intenţionează să investească aproximativ 21 miliarde de euro până la finele acestui an.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img