marți, 19 martie, 2024

BERD şi-a îmbunătăţit la 4,6% estimările privind avansul economiei romaneşti în 2018

Distribuie:

Publicat:

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4,6%, pentru ca anul următor avansul economiei să se reducă uşor la 4,2%, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Comparativ cu precedentele prognoze din luna noiembrie 2017, BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,2% până la 4,6%.

"Creşterea economică în România ar urma să se modereze treptat de la un nivel apropiat de 7% în 2017, când a fost stimulată de politica fiscală expansionistă şi creşterea salariilor. În prezent se vede o revenire la niveluri mai sustenabile de 4,6% în 2018 şi 4,2% în 2019", subliniază BERD.

La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2018, dar totodată a avertizat că este posibil ca avansul economiei să fi atins vârful astfel că este nevoie de reforme structurale pentru a menţine momentul. Ritmul mediu de creştere înregistrat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca în 2019 să înregistreze o creştere de 3,2%. Cu toate acestea, comparativ cu avansul de 3,8% înregistrat în 2017 este vorba de o încetinire a ritmului de creştere, care reflectă un nivel mai mic de creştere a productivităţii precum şi evoluţiile demografice negative.

Economistul şef al BERD, Sergei Guriev, a subliniat că majoritatea economiilor din aria de activitate a băncii şi-au epuizat stimulentele care le-au permis să înregistreze ritmuri rapide de creştere până la debutul crizei.

"Pentru a putea dezvolta noi surse de creştere, aceste ţări trebuie să deruleze reforme structurale privind pieţele de produse, capital şi muncă", a declarat Guriev, adăugând că ţările trebuie să îmbunătăţească guvernanţa, să promoveze integrarea în economia mondială şi să investească în capitalul uman şi infrastructura sustenabilă.

Atrăgând atenţia asupra riscurilor la adresa acestor prognoze, BERD a menţionat creşterea semnificativă a nivelului datoriilor companiilor, spaţiul limitat de manevră a factorilor de decizie, creşterea continuă a partidelor politice populiste precum şi riscurile geopolitice.

Banca Mondială a anunţat, marţi, că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creştere este peste potenţial. O creştere economică de 5% este preconizată şi de Fondul Monetar Internaţional.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 6,1%.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img