sâmbătă, 20 aprilie, 2024

BERD împlineşte 30 de ani şi vrea să accelereze investiţiile cu emisii reduse de carbon

Distribuie:

Publicat:

Odile Renaud-Basso, prima femeie numită în postul de preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este optimistă că relansarea înregistrată de statele membre va fi una peste aşteptări şi mizează pe o accelerare a investiţiilor verzi, informează AFP, citat de agerpres.

"Pe ansamblu, 2020 a fost mai puţin negativ decât se preconiza iar 2021 va fi peste aşteptări", în ţările unde BERD investeşte, a explicat Odile Renaud-Basso într-un interviu pentru AFP, înaintea adunării generale a BERD de săptămâna viitoare.
BERD, o instituţie financiară internaţională înfiinţată în 1991, împlineşte 30 de ani şi investiţii totale de 150 de miliarde de euro.

Multe din cele 38 de state unde BERD este prezentă au fost afectate de consecinţele economice ale pandemiei, însă previziunile ce vor fi publicate marţi dimineaţa de BERD ar urma să arate o îmbunătăţire semnificativă ca urmare a redeschiderii majorităţii economiilor şi progreselor realizate cu vaccinarea împotriva covid-19.

Odile Renaud-Basso este de părere că aceste perspective peste aşteptări se datorează relansării producţiei industriale şi preţului materiilor prime, chiar dacă există în continuare incertitudini cu privire la relansarea turismului în ţările unde acest sector este unul din cele mai importante, cum este cazul Tunisiei.

BERD estimează că relansarea post-covid ar trebui să se facă sub semnul tranziţiei energetice şi intenţionează ca în 2025 jumătate din investiţiile sale să fie în proiecte cu emisii reduse de carbon. "Am fost aproape de acest obiectiv în 2019 dar, odată cu criza sanitară, anul trecut procentul a scăzut sub 30%", a explicat Odile Renaud-Basso, fost director al Trezoreriei Franţei.

De asemenea, Odile Renaud-Basso a atras atenţia asupra faptului că impactul pandemiei a fost resimţit în mod deosebit de femei şi tineri, deoarece aceştia sunt angajaţi în special în sectorul serviciilor precum şi în hoteluri şi restaurante, sectoare care au fost forţate să îşi oprească activitatea în timpul pandemiei.

"Există o criză de egalitate de şanse, de egalitate de gen. Unul din obiectivele instituţiilor cum este BERD este să ajute ţările să răspundă la această provocare şi să ţină cont de acest aspect în finanţările noastre", acordând atenţie finanţărilor care sunt oferite femeilor care se află la conducerea unei companii, a insistat Odile Renaud-Basso.

În sfârşit, preşedintele BERD vrea ca instituţia pe care o conduce vrea să însoţească mai bine tranziţia digitală a ţărilor, un fenomen accelerat de pandemie. Chiar şi BERD se îndreaptă spre un model de lucru hibrid, o combinaţie între telemuncă şi munca de la birou. "Nu vom reveni la sistemul de dinaintea crizei", chiar dacă sistemul actual nu este un panaceu, subliniază Odile Renaud-Basso.

Reuniunea anuală a BERD, care se va desfăşura în format online începând de luni şi până vineri, va beneficia de participarea unor nume importante precum politicianul american John Kerry, fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney precum şi economişti şefi de la BERD şi FMI. În ultima zi a reuniuni, Odile Renaud-Basso va participa la un panel de discuţii cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva pe tema provocărilor relansării.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat.

De la începutul acestui an, BERD a semnat proiecte de investiţii în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanţare de 340 milioane de euro pentru economia românească.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img