vineri, 26 aprilie, 2024

Berea, remediu pentru boli periculoase

Distribuie:

Publicat:

Xanthohumolul (un tip de flavonoid, o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante), prezent in hameiul folosit in productia de bere, ar putea fi util in lupta impotriva obezitatii, hipertensiunii arteriale si diabetului.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Oregon , Statele Unite, au efectuat experimente pe soareci de laborator pentru a studia impactul berii asupra unui organism care sufera de obezitate, hipertensiune arteriala si diabet de tip 2. Inainte de inceperea experimentelor, rozatoarele erau hranite cu alimente bogate in grasimi, care urmau sa imite "dieta occidentala". Cu toate acestea, abuzul de "produse alimentare junk" poate duce, in acest caz, la o serie de probleme, si anume obezitatea si tensiunea arteriala ridicata.   Oamenii de stiinta au putut constata ca soarecii care au ingerat derivati hidrogenati de xanthohumol aveau o rezistenta redusa la insulina, rezistenta care este unul dintre factorii care cauzeaza, printre altele, dezvoltarea diabetului 2. 

In plus tip, aceiasi soareci au fost putin sensibili la leptina, hormonul responsabil pentru senzatia fizica de foame. Astfel, au constatat oamenii de stiinta, cobai s-au saturat mai devreme decat de obicei si au mancat mai putin, ceea ce a compensat consumul de produse cu continut ridicat de grasimi. Si oamenii de stiinta chinezi au constatat beneficiile berii. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul ar putea contribui la protejarea creierului impotriva debutului unor boli precum Parkinson, Alzheimer si dementa senila.   

Potrivit lui Jianguo Fang, liderul echipei de cercetatori, xanthohumol-ul [Xn], cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, ajuta la protejarea creierului impotriva „stresului oxidativ“, un dezechilibru care apare atunci cand organismul metabolizeaza oxigen si este considerat unul din factorii care contribuie la dezvoltarea unor afectiuni neurodegenerative. "In medicina traditionala chineza, hameiul a fost folosit de secole pentru a trata o varietate de boli", a explicat Fang. "Prezenta unei concentratii mari de xanthohumol in bere ar putea fi legata de observarea epidemiologica a efectului benefic al consumului regulat al acestei bauturi", a adaugat el.  

In 2010, cercetatorii de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Heidelberg au publicat o cercetare care constata ca xanthohumol-ul blocheaza actiunea unei proteine, denumita PSA, care stimuleaza dezvoltarea cancerului de prostata. De asemenea, in septembrie 2014, oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Oregon au descoperit ca nivelurile foarte ridicate de xanthohumol imbunatateau functiile cognitive ale soarecilor tineri. Cu toate acestea, au subliniat cercetatorii, un om ar trebui sa bea "2.000 de litri de bere zilnic pentru a ajunge la nivelul de xanthohumol folosit in cercetare".

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img