joi, 28 martie, 2024

Berlinul se aşteaptă ca Deniz Yücel, eliberat dintr-o închisoare din Turcia, să poată părăsi această ţară

Distribuie:

Publicat:

Germania consideră că jurnalistul germano-turc Deniz Yücel va avea permisiunea de a părăsi Turcia după ce un tribunal din această ţară a decis punerea lui în libertate în aşteptarea procesului, a declarat vineri ministrul de externe german Sigmar Gabriel, transmite Reuters.

''Cred că această decizie va duce la autorizarea sa de a părăsi ţara. Sper ca acest lucru se va întâmpla foarte curând'', a spus şeful diplomaţiei germane la Munchen.

Deniz Yücel (44 de ani), care s-a aflat în Turcia de peste un an, a fost pus oficial sub acuzare pentru infracţiuni legate de securitate, dar un tribunal a decis punerea sa în libertate în aşteptarea procesului, a relatat agenţia de presă turcă Anadolu. Instanţa turcă a acceptat punerea oficială sub acuzare a lui Yücel pentru 'propagandă teroristă' şi 'incitare la ură', acuzaţii pentru care Biroul procurorului general din Istanbul cere o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Cotidianul german Die Welt a anunţat vineri punerea în libertate a corespondentului său germano-turc la Istanbul, Deniz Yücel, închis pentru 'terorism' în urmă cu un an în Turcia şi a cărui situaţie a tensionat relaţiile dintre cele două ţări.

Informaţia a fost confirmată de Ministerul german de Externe. "Acum, bineînţeles, trebuie să aşteptăm şi să vedem ce se va întâmpla în următoarele minute şi ore", a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Berlin.

Jurnalistul Deniz Yücel a fost întemniţat în februarie anul trecut suspiciunea de răspândire a propagandei în sprijinul unei organizaţii teroriste şi incitare la violenţă, dar el nu fusese oficial pus sub acuzare. Deniz Yücel a declarat că nu a comis faptele care i se impută, cazul său fiind urmărit cu mare interes în Germania.

Joi, cancelarul german Angela Merkel a făcut presiuni asupra omologului său turc Binali Yildirim pentru ca jurnalistul să fie eliberat, atrăgând atenţia că relaţiile bilaterale nu se vor putea îmbunătăţi fără progrese în privinţa acestui dosar.

Arestarea lui Deniz Yücel a avut loc în plină campanie de reprimare a presupuselor persoane implicate în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, campanie în care au fost arestaţi circa 50.000 de oameni. Autorităţile de la Ankara susţin că aceste măsuri au fost necesare din motive de securitate. Mai mult, Turcia a criticat Germania pentru modul în care a gestionat situaţia unor solicitanţi de azil turci despre care Ankara afirmă că au fost implicaţi în puciul eşuat din iulie 2016.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img