vineri, 26 aprilie, 2024

Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu a stabilit un nou record de distanta in maratonul sau de inot de pe Dunare

Distribuie:

Publicat:

Avram Iancu, bibliotecarul din Petrosani care si-a propus sa strabata inot Dunarea de la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra, a stabilit un nou record de distanta in cursa pe care o desfasoara pe fluviu de mai bine de o luna si jumatate, el reusind sa inoate 53 de kilometri intr-o singura zi, dupa cum a notat pe pagina sa de socializare. 
Inotatorul a anuntat ca a strabatut deja jumatate din traseul de pe Dunare si se apropie de orasul Novi Sad, din Serbia, unde ar trebui sa ajunga in cursul serii de luni. 
“Nou record de distanta, 53 de km. De la borna 1345 la 1292. Vechiul record era intre Viena si Bratislava, 52 de km. La 7.30 am fost in apa si la ora 20.00 terminam efortul. Am beneficiat de o zi superba. Am trecut prin Vikovar, am trecut pe langa borna 1300 si am iesit definitiv din Croatia”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de socializare. 
Bibliotecarul a plecat inot pe Dunare pe 20 iunie, din Muntii Padurea Neagra, intr-o calatorie in care si-a propus sa parcurga 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunarii pana la varsarea fluviului in Marea Neagra. 
“Va fi o incercare dificila, care va impinge limitele umane la extrem. (…) Eu nu iau in calcul un esec, ci doar modul in care va trebui sa fac fata tuturor obstacolelor”, a declarat, la plecare, Avram Iancu. 
Alaturi de Iancu se afla caiacistii Valerica Rimbu, din Galati, si Ulise Galu, din Brasov, doi sportivi experimentati care au plutit cu caiacul pe Dunare peste 2.500 de kilometri. 
Avram Iancu si-a propus sa strabata cei 2.860 de kilometri ai cursului Dunarii inotand cate 50 de kilometri pe zi, sosirea in Portul Sulina fiind programata in jurul datei de 20 august. In acest timp, el va strabate zece tari si patru capitale europene. 
Potrivit acestuia, ideea de a inota pe tot cursul Dunarii i-a venit dupa ce a recitit romanul “Pilotul de pe Dunare” al lui Jules Verne, in care scriitorul prezinta povestea lui Ilia Brus, un barbat care a castigat concursul de pescuit al Ligii Dunarene si a anuntat ca va strabate tot fluviul cu o barca, de la izvoare pana la varsarea in mare, traind numai din pestele prins pe durata calatoriei. 
Evolutia inotatorului poate fi vazuta in timp real pe urmatorul link: http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0xj3eN6fpUVteXlMrqsu1K3rIT2RS4c4C 
Avram Iancu a spus ca doar doua persoane au reusit pana acum sa strabata inot Dunarea, de la izvoare la varsarea in Marea Neagra. Primul este slovenul Martin Strel, care, in anul 2000, a inotat timp de 58 de zile in Dunare, ajutandu-se de un costum de neopren si labe de inot. Sase ani mai tarziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelasi parcurs, dupa 90 de zile, echipata cu un costum de neopren, dar fara labe de inot. 
Bibliotecarul din Petrosani este cunoscut pentru ca a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii, pe 30 august 2016, fara sa poarte costum de neopren, la capatul unui efort continuu de aproape 18 ore in care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franta si Marea Britanie. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img