miercuri, 24 aprilie, 2024

Bilant in activitatea politistilor Biorului Imigrari Vaslui

Distribuie:

Publicat:

In cursul anului 2019, politistii Biroului pentru Imigrari al judetului Vaslui au asigurat managementul sederii si rezidentei pe teritoriul Romaniei pentru 549 de persoane, dintre care 380 din state terte si 169 de cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistati 27 de straini in situatii ilegale si emise 7 decizii de returnare. Totodata, politistii de imigrari au aplicat 58 de sanctiuni contraventionale in valoare de 39600 de lei.

Politistii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari – Biroul pentru Imigrari al judetului Vaslui, in cursul anului 2019, au asigurat managementul sederii si rezidentei, pe raza judetului, pentru 549 de persoane, dintre care 380 de straini din state terte, cei mai multi din Republica Moldova, Turcia, China si 169 de cetateni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria si Spania.

Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membrii de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), angajare in munca sau stabilire permanenta pe teritoriul tarii noastre.

In ceea ce priveste admisia in Romania, in perioada de referinta au fost solutionate 10 invitatii depuse pentru straini din India, Algeria, Irak, Nigeria.

In aceeasi perioada, au fost inregistrate 52 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare in munca, in calitate de lucratori permanenti, 47 cereri fiind avizate pozitiv si 5 cereri fiind respinse.

De asemenea, a fost aprobata prelungirea dreptului de sedere si au fost emise 155 de  permise de sedere, dintre care 150 pentru sedere temporara si 5 pentru sedere pe termen lung. Au fost eliberate 28 de certificate de inregistrare pentru cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Pe linia combaterii sederii ilegale, in perioada de referinta, au fost organizate 73 de actiuni si controale cu forte proprii si in cooperare cu institutiile cu atributii in domeniu, in urma carora au fost depistati 27 de straini in situatii ilegale. Pentru strainii aflati in situatii ilegale sau care nu mai intruneau conditiile prevazute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise 7 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligatia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntara de pe teritoriul Romaniei, 1 cetatean straini a solicitat azil, altul a fost luat in custodie publica in vederea returnarii, 4 au fost returnati direct la frontiera,  iar 14 au fost pusi in legalitate. Fata de 4 straini a fost aplicata masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 2 ani.

Politistii de imigrari au aplicat 58 de sanctiuni contraventionale in valoare de  39600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata si ale O.G. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Controlul permanent asupra respectarii legalitatii sederii in Romania a strainilor, combaterea migratiei ilegale si a muncii nedeclarate raman actiunile noastre prioritare, masuri care contribuie la cresterea gradului de siguranta a cetateanului.

***

Pentru informatii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrari, documentatia necesara prelungirii dreptului de sedere, tipuri de formulare si alte informatii, se poate accesa site-ul oficial al institutiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invitam solicitantii sa utilizeze aplicatia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de asteptare la ghiseu si eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img