vineri, 26 aprilie, 2024

Bilant la IPJ Vaslui : 696 accidente de circulatie in 2019 pe strazile din judet

Distribuie:

Publicat:

Activitatea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui a fost concentrata pe asigurarea unui serviciu public politienesc de calitate, urmarindu-se realizarea obiectivelor principale stabilite la inceput de an:

–    Cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala, siguranta rutiera si siguranta transporturilor;
–    Prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si transfrontaliere, destructurarea grupurilor/gruparilor infractionale;
–    Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
–    Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare si informationale necesare dezvoltarii si mentinerii capacitatii operationale a Politiei Romane.

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincventei juvenile si victimizarii minorilor, prevenirea  infractiunilor contra patrimoniului si prevenirea  violentei in familie. In cadrul programelor, proiectelor si a campaniilor desfasurate, politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au derulat 294 de activitati pe linia informarii antiinfractionale si antivictimale pentru toate tipurile de infractiuni abordate.  Au avut loc 258 de intalniri cu grupuri-tinta (elevi, pensionari, femei, etc), iar numarul total al beneficiarilor din proiecte/campanii/activitati de prevenire este de 11.829 persoane.

In ceea ce priveste infractionalitatea sesizata, in anul 2019 s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la unele infractiuni, cum ar fi: loviri sau alte violente, furt si talharie. In scadere fata de anul 2018 sunt infractiunile de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vatamare corporala, ultraj asupra politistilor, furt din societati comerciale, furt de auto si fals.
Din numarul total al infractiunilor stradale sesizate, ponderea cea mai mare o reprezinta cele savarsite in mediul urban (75,96 %). In mediul rural, ponderea cea mai mare a infractiunilor de natura judiciara o au infractiunile de lovire sau alte violente (41,5 %).   
In perioada analizata, au fost emise un numar de 414 ordine de protectie provizorii. Intr-un numar de 977 de situatii, desi a fost evaluat riscul ca fiind iminent, victima a refuzat emiterea ordinului de protectie provizoriu.

Infractiunile de mare violenta sesizate in anul 2019 reprezinta un procent de 0,19 % din numarul total al infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, cele mai multe fiind savarsite in mediul rural, de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice.
In anul 2019, politistii vasluieni au desfasurat 1.283 actiuni si 9.517 controale. In cadrul acestor activitati au fost constatate 481 de infractiuni, au fost aplicate 29.582 sanctiuni contraventionale, in valoare de 11.184.440 lei si au fost ridicate in vederea confiscarii bunuri in valoare de 349.100 de lei. De asemenea, au fost identificate 34 de persoane urmarite in temeiul legii.

 In anul 2019, pe arterele rutiere ale judetului Vaslui s-au inregistrat 696 de accidente de circulatie. Dintre acestea, 204 au fost grave, soldate cu 43 persoane decedate si 188 raniti grav.
    Principalele cauze ale producerii accidentelor grave in perioada analizata au fost:
Abaterile savarsite de biciclisti;
Abaterile savarsite de pietoni;
Abaterile savarsite de carutasi;
Nerespectarea regimului legal de viteza .
Cu ocazia actiunilor organizate si a activitatilor zilnice din teren desfasurate pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente si pentru crearea unui climat de disciplina in randul participantilor la trafic au fost aplicate 39.291 de sanctiuni contraventionale (dintre care 29,1% pentru depasirea regimului legal de viteza). De asemenea, politistii au retinut in vederea suspendarii 4.027 de permise de conducere, cea mai mare crestere inregistrandu-se la conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (534).
In perioada analizata, au fost organizate 11 actiuni pentru  identificarea persoanele juridice si fizice din teritoriul de competenta care efectueaza transport international de persoane si/sau marfuri precum si identificarea localitatilor sau zonelor de provenienta a infractorilor romani care comit fapte in strainatate.
 Politistii de investigare a criminalitatii economice au desfasurat  54 de actiuni, in cadrul carora au fost efectuate 1. 688 controale, fiind constatate 100 infractiuni. Acestia au aplicat 1.143 sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.834.000 lei si au confiscat bunuri in valoare de 227.000 lei, a caror provenienta nu a putut fi dovedita sau care au fost ridicate in vederea confiscarii speciale in lucrarile penale instrumentate.
In cadrul celor 102 actiuni desfasurate la regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase, politistii au constatat 158 de infractiuni si au aplicat 31 de sanctiuni  contraventionale, in valoare totala de 27.900 lei.
De asemenea, au fost ridicate in vederea confiscarii 68 arme (41 letale si 27 neletale), 483 bucati munitie de diferite calibre, peste 50.000 bucati articole pirotehnice, 265 kg deseuri periculoase, 2.05 kg. mercur si altele.
    In anul 2019, la nivelul judetului Vaslui au fost organizate 87 de actiuni pe linie de silvicultura,  ocazii cu care a fost ridicata in vederea confiscarii cantitatea totala de 156,43 m.c. lemn, in valoare de 54.870 lei. Totodata, au fost aplicate 185 sanctiuni contraventionale, in valoare de 196.200 lei.
    Pe linie de piscicultura au fost organizate 8 actiuni, fiind efectuate 14 controale la societatile comerciale de profil, amenajari piscicole si autovehicule depistate in trafic. Cu aceasta ocazie, s-a procedat la confiscarea cantitatii de 527 kg peste, a unui autoturism si a 3 plase monofilament. Infractionalitatea sesizata in domeniul pescuitului si acvaculturii la nivelul judetului este in scadere fata de anul 2018.
     In anul 2019, politistii vasluieni au supravegheat 181 inculpati, din care 149 aflati sub control judiciar si 32 arestati la domiciliu. In perioada de referinta au fost efectuate  54 de actiuni si 289 controale inopinate in vederea supravegherii judiciare a tuturor inculpatilor, constatand cu ocazia verificarilor in teren ca 35 inculpati au incalcat obligatiile impuse. Astfel, s-a procedat la sesizarea organelor judiciare cu privire la acest aspect, iar in cazul a 14 inculpati s-a  dispus inlocuirea masurilor initiale cu masura arestarii preventive.
In anul 2019, politistii criminalisti au efectuat 5.107 cercetari la fata locului (+1.169) si 439 reconstituiri, perchezitii, experimente judiciare si alte activitati (-487). S-au ridicat de la fata locului 17.959 urme si mijloace materiale de proba. In urma verificarilor in sistemul AFIS, precum si prin celelate mijloace criminalistice, s-a reusit identificarea a 184 autori de infractiuni. De asemenea, s-au efectuat 242 expertize si constatari criminalistice (-8), cu examinarea a 9.538 urme si mijloace materiale de proba (+2.478), in urma acestora fiind realizate 82 identificari criminalistice.

     Serviciul pentru Actiuni Speciale a efectuat  664 misiuni, dintre care 44  razii politienesti sau actiuni cu efective marite in sistem integrat. Au fost desfasurate sesiuni de instruire tactica a personalului din structurile de ordine publica, politie rutiera, politie de investigatii criminale si politie transporturi, reusindu-se pregatirea a 484 politisti.
Pe linie de cazier judiciar, au fost eliberate 38.992 certificate de cazier judiciar si 2.000 certificate de integritate comportamentala, in conformitate cu prevederile Legii  118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale.
Un ofiter din cadrul unitatii noastre a participat la o misiune sub egida ONU in Sudanul de Sud, iar doi agenti de politie  au participat la misiuni comune operative in Franta, respectiv in Muntenegru.
De asemenea,  un agent de politie a participat, timp de 3 saptamani, la un curs in domeniul tehnicilor speciale de conducere a autovehiculelor de serviciu, organizat in Ungaria.
Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui a continuat colaborarea cu partenerii traditionali in domeniul combaterii infractionalitatii, si anume cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor  Interne din judet, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Vaslui, Serviciul Judetean de Protectie Interna, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Vaslui, Biroul pentru Imigrari Vaslui, impreuna cu care au fost organizate si executate actiuni si controale.
S-a colaborat eficient cu unitatile de parchet si instantele judecatoresti, fapt ce a contribuit la cresterea calitatii si operativitatii activitatii de cercetare penala.
Cooperarea cu Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala si Biroul National Interpol a constat in principal in solicitarea de punere in urmarire internationala pentru 28 de persoane.  Au fost prezentate Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi si ulterior, la Curtea de Apel Iasi un numar de 32 persoane pe numele carora erau emise mandate europene de arestare.

Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui va continua  si in perioada urmatoare actiunile pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, protejarea vietii, integritatii corporale si a patrimoniului acestora. Ca principale obiective pentru anul 2020, reamintim :
intensificarea activitatii privind solutionarea dosarelor penale aflate in lucru la nivelul tuturor structurilor inspectoratului, cu accent pe solutionarea celor cu autori necunoscuti, respectiv cresterea procentului de identificare al acestora;
intensificarea activitatilor specifice, in vederea prevenirii si combaterii infractiunilor stradale, in special a celor savarsite cu violenta;
intensificarea activitatilor pe linie economica, in special in domeniul contrabandei si evaziunii fiscale;
eficientizarea activitatilor preventive si proactive specifice, pentru reducerea riscului rutier, inclusiv prezenta  echipajelor de politie rutiera in zonele de risc, scopul fiind diminuarea numarului accidentelor grave soldate cu persoane decedate si raniti grav.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img