vineri, 26 aprilie, 2024

BILANTUL ATACURILOR de la Londra: 7 morti si circa 50 de raniti. Trei teroristi, impuscati mortal

Distribuie:

Publicat:

Cel putin sapte persoane au fost ucise si alte aproape 50 au fost ranite in atacurile comise sambata seara in centrul Londrei, iar cei trei presupusi autori au fost impuscati mortal de agentii serviciilor de securitate, anunta Scotland Yard.

“Sapte persoane au fost ucise in atac, iar 48 au fost spitalizate”, a declarat Cressida Dick, comisar al Politiei metropolitane londoneze.

Un militant islamist a intrat intentionat cu o autoutilitara intr-un grup de pietoni, sambata in jurul orei 22.30 (duminica, 0.30, ora Romaniei), in zona London Bridge. Dupa primul atac, soferul vehiculului si alti doi islamisti au coborat si au inceput sa atace oamenii la intamplare pe strazi si in restaurante, folosind cutite. Sapte persoane au fost ucise, iar alte 48 au fost ranite in atacurile produse in zonele London Bridge si Borough Market, in centrul capitalei Marii Britanii.

Agentii serviciilor de securitate i-au impuscat mortal pe cei trei presupusi autori ai atacurilor teroriste, in zona Borough Market.

Anterior, Scotland Yard anuntase un bilant de sase morti si 30 de raniti.

“Din pacate, sase oameni au murit, in afara de cei trei atacatori impuscati mortal de politie”, anuntase duminica dimineata Mark Rowley, seful Directiei antiteroriste a Politiei metropolitane londoneze (Scotland Yard). Autorii atacurilor purtau veste asemanatoare cu cele explozive, dar s-au dovedit a nu fi reale.

Atacurile, considerate de autoritati de tip terorist, intervin cu doar cateva zile inaintea scrutinului parlamentar anticipat din Marea Britanie si la mai putin de doua saptamani dupa ce un terorist sinucigas a omorat 22 de persoane si a ranit alte zeci la concertul artistei pop americane Ariana Grande desfasurat in orasul britanic Manchester.

“Incidentele din Londra sunt considerate un posibil act terorist. Investigatia se desfasoara cu rapiditate, gandurile mele sunt la cei afectati de aceste evenimente groaznice”, a comunicat in cursul noptii Theresa May, premierul Marii Britanii.

Seful Executivului de la Londra a convocat pentru duminica dimineata o reuniune de urgenta cu ministrii de resort si cu directorii serviciilor de securitate.

UPDATE 12:02 Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Australia, Rusia exprima solidaritate cu Marea Britanie

Liderii Uniunii Europene, Statelor Unite, Rusiei, Japoniei, Australiei si Noii Zeelande au condamnat atacurile teroriste din centrul Londrei, exprimand solidaritate cu poporul Marii Britanii, relateaza BBC News online.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a transmis ca este mai mult ca niciodata alaturi de Marea Britanie. Doi cetateni francezi au fost raniti in atentat.

Premierul Australiei, Malcolm Turnbull, a declarat ca este alaturi de poporul britanic in “rugaciuni si in solidaritate neclintita”. Un cetatean australian a fost spitalizat in urma atacurilor teroriste.

Donald Trump, presedintele SUA, a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenta Marii Britanii in contextul atacurilor de la Londra, reiterand ideea limitarii calatoriilor si imigratiei, pentru imbunatatirea nivelului de securitate. “Orice putem face pentru Londra si Marea Britanie, noi suntem aici. Suntem alaturi de voi”, a transmis Donald Trump prin Twitter. “Trebuie sa fim inteligenti, vigilenti si duri. Justitia trebuie sa ne dea drepturile inapoi. Avem nevoie de activarea restrictiilor de calatorie ca masura suplimentara de securitate”, a subliniat Donald Trump. O instanta federala de apel a confirmat, zilele trecute, blocarea noului decret emis de presedintele SUA, Donald Trump, privind suspendarea vizelor cetatenilor din state din Africa si Orientul Mijlociu.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a emis urmatorul comunicat: “Suntem uniti la nivel international din cauza terorii, suntem indoliati, dar suntem uniti si in determinare. Reiterez ca, in lupta impotriva terorismului, sunt in totalitate de partea Marii Britanii”.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat ca a urmarit “ingrozit” de evenimentele de la Londra. “Gandurile si rugaciunile mele sunt alaturi de victime si de rudele acestora. Sa fiti in siguranta!”.

“Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, transmite cele mai profunde condoleante britanicilor si condamna atacul terorist din Londra”, a comunicat Kremlinul.

“Vesti groaznice de la Londra. Monitorizam situatia”, a transmis, prin Twitter, Justin Trudeau, primul-ministru al Canadei.

“Gandurile Noii Zeelande sunt la victimele atacurilor. Prea multe vieti sunt luate de teroristi”, a spus premierul neo-zeelandez, Bill English.

UPDATE 12:30 Theresa May sustine la aceasta ora o conferinta de presa: Ultimele atacuri nu sunt conectate intre ele

„Nu mai vorbim despre atacatori sinugratici care pun la cale aceste atacuri. Acum terorismul naste terorism. Lucrurile trebuie sa se schimb. Aceste atacuri nu sunt conectate intre ele printr-o retea, ci intr-un alt sens. Ele sunt legate de ideologia islamismului radical.”, a declarat premierul britanic Theresa May in cadrul conferintei de presa. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img