sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Bine ati venit, Sanctitatea Voastra! Evenimentul secolului! Tot mapamondul este cu ochii pe noi! Secretele vizitei Papei Francisc la Iasi

Distribuie:

Publicat:

Sute de persoane vor avea astazi privilegiul de a sta la doar cateva zeci de metri de cel mai important om din lume • Totul se va derula in plin centrul municipiului Iasi, unde va fi prezent si Papa Francisc, conducatorul Bisericii Catolice • Printre sute de mii de credinciosi vor fi unele persoane care se vor afla in apropierea Sfantului Parinte • Pregatirile pentru vizita Papei Francisc sunt extinse in toata zona centrala

Municipiul Iasi va deveni astazi centru spiritual al lumii intregi. Iasul va gazdui o intalnire a Papei Francisc, liderul Bisericii Catolice, cu sute de mii de pelerini din toata zona Moldovei si nu numai. Astazi, timp de cateva ore, municipiul Iasi va fi centrul crestinismului, locul unde Sfantul Parinte se va intalni cu tineri, batrani, fete bisericesti si nu numai. Printre sutele de mii de credinciosi din fata Palatului Culturii se vor afla si cateva sute de persoane care vor fi in zona VIP. Acestia vor sta pe scaunele aflate in apropierea scenei unde Papa Francisc va tine intalnirea mariana de la Iasi.

In zona Palatului vor fi prezenti alesi locali si judeteni, reprezentanti ai ambasadelor din tara noastra si nu numai, dar si sefi de institutii, directori ai unitatilor de invatamant.

La Iasi era asteptat si presedintele Klaus Iohannis, insa acesta se pare ca nu va mai ajunge in Capitala Moldovei. Nici premierul Viorica Dancila nu va mai veni in oras pentru a asista la intanirea cu Sanctitatea Sa, vizita acesteia nefiind confirmata de vreun oficial nici la aceasta ora.

Pe scena din fata Palatului vor fi prezenti circa 380 de preoti din parohiile Episcopiei Catolice, alaturi de primari ai localitatilor din judetul Iasi, dar si din zona Moldovei.

In zona VIP vor fi primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Serbescu si Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Totodata, aici vor fi prezenti si prelatii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in frunte cu IPS Teofan. In plus, in zona VIP vor mai sta alesi locali si judeteni din Iasi si nu numai, acestia fiind invitati de autoritatea ieseana. Aproape de Sfantul Parinte ar urma sa mai fie si directorii unitatilor de invatamant din Iasi, precum si conducerile universitatilor de stat iesene. Pe langa acestia, in zona VIP vor fi si o serie de oficiali de rang doi din ambasadele cu reprezentare in Romania, asta pentru ca ambasadorii nu au confirmat prezenta. Alaturi de acestia vor fi prezenti si 12 ambasadori ai unor state acreditate in Republica Moldova. Printre invitatii de marca se numara si Pavel Filip, premierul Republicii Molodva, alaturi de mai multi ministri din cabinetul sau.

Zona este impartita pe sectoare

Daca cei care vor sta in sectorul VIP stiu fiecare unde si cum vor ajunge, sutele de mii de pelerini au trebuit sa fie directionati catre un sector anume. În preajma scenei din fata Palatului Culturii vor fi sapte sectoare în care se vor afla pelerinii, acestea fiind dotate cu puncte de prim-ajutor, grupuri sanitare si voluntari. O a opta zona va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi si persoane în vârsta. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

Municipalitatea a comandat 61.500 de bilete de acces, din care 50.500 pentru zonele 1 – 6 din fata Palatului Culturii, 1.000 pentru zona VIP si 10.000 pentru zona 7 de pe str. A. Panu, unde accesul se face pe baza de rezervare online.

Asezarea în perimetrul securizat al întâlnirii cu Papa Francisc este urmatoarea: în Zona 1 va fi Decanatul de Vrancea, în Zonele 2 si 3 vor fi tinerii, în Zona 6 vor fi Decanatele de Iasi si Valea Siretului, în Zona 5 vor fi celelalte decanate, în Zona 7 vor fi cei înscrisi online. Unii preoti vor fi cu comunitatile lor, iar o parte cu invitatii. Persoanele consacrate, seminaristii, profesorii laici, medici etc. vor fi în Zona 4. Toti cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16:00 se vor închide portile de acces în perimetrul securizat.

Toate fortele de paza si protectie vor fi mobilizate la vizita Sanctitatii Sale, urmând a fi montate aproape 8 kilometri de garduri de protectie, lucru unic în România. Printr-o procedura de achizitie publica, municipalitatea a închiriat 2.500 garduri metalice, având dimensiunile de 2,5 x 1,2 metri. La acestea se adauga 1.000 de garduri de 2 metri ale Primariei si Jandarmeriei.

Municipalitatea a cumparat 90.000 de sticle de apa la 0,5 litri si a primit înca în jur de 10.000 cu titlu de sponsorizare. Acestea vor fi împartite la punctele de prim-ajutor/informare. Au fost pregatite si 30.000 de pelerine de ploaie pentru orice eventualitate. Echipele municipalitatii vor monta 300 de toalete ecologice si 30 pentru persoanele cu dizabilitati, care vor fi amplasate în zonele evenimentului, la locurile de parcare/transfer, pe trasee etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img