News Flash:

Birocratii de la Bruxelles au omorat una dintre cele mai de succes mãsuri din judetul Vaslui

20 Martie 2014
3051 Vizualizari | 0 Comentarii
Mãsura 141 din PNDR, care a pompat aproape 10 milioane de euro in fermele de semi-subzistentã. Motivul pentru care micii producãtori nu isi vor mai putea dezvolta afacerile cu bani europeni este lipsa de performantã a programului in ansamblu. Specialistii europeni au ajuns la concluzia cã au investit prea multi bani, iar rezultatele au fost nesatisfãcãtoare.

Una din acela mai de succes mãsuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala a fost desfiintata. Motivul pentru care Uniunea Europeanã nu mai finanteaza Mãsura 141 – “Sprijinirea fermelor de semi-subzistentã” in exercitiul bugetar 2014 – 2020 este lipsa de performantã a acestui program. Mai exact, specialistii de la Bruxelles au considerat cã au bãgat prea multi bani intr-o mãsurã care nu a dat rezultatele scontate. Intr-o declaratie datã in exclusivitate pentru ziarul nostru, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agriculturã, a fost transant: “Nu mai existã Mãsura 141 pentru sprijinirea fermelor de semisubzistentã. Am constatat, la nivel european, cã nu s-au obtinut rezultate pe teren in raport cu fondurile financiare investite”, ne-a spus Dacian Ciolos. Totusi, pentru a veni in sprijinul micilor gospodãrii taranesti, Comisia Europeana a gandit alte douã facilitati de dezvoltare a afacerilor rurale. Una din mãsurile colaterale vizeazã platile directe pe suprafata, astfel incat proprietarii care nu mai lucreazã terenul si il arendeazã sã primeascã un bonus financiar de 20% din valoarea subventiei. De asemenea, fermele vor primi o finantare de 15.000 euro in douã transe fãrã cofinantare, pentru implementarea unui plan investitional de dezvoltare in cadrul unor proiecte tip.

Vasluiul, salvat de mancarea de subzistenta

In judetul Vaslui, criza economicã ar fi fost cu mult mai devastatoare decat efectele resimtite panã acum de populatie. Atuul Vasluiului a fost agricultura de subzistentã, care a diminuat serios efectele negative ale crizei financiare. Mai exact, fermele de familie au produs pentru consumul propriu, un numãr semnificativ de persoane nemaifiind obligat sã cumpere mancare din marile magazine. La Forumul Agricol Transfrontalier de la Cahul – Republica Moldova, Sorin Chelmu, secretar general in cadrul Ministerului Agriculturii, a spus cã fãrã productia fermelor de familie, Romania ar fi fost mai puternic afectatã de criza economicã. Cum la nivelul judetului Vaslui in jur de 50% din populatie traieste de pe urma micilor gospodãrii agricole, se dovedeste faptul cã produsele taranesti au salvat foarte multe familii de la faliment. Tocmai de aceea, discutiile legate de finantarea fermelor de familie in noul exercitiu bugetar al Uniunii Europene sunt extrem de importante pentru micii producãtori.

1.331 de proiecte finantate pe masura 141

Afacerile din agricultura judetului Vaslui conteazã tot mai mult pentru fluxurile financiare locale. In ultimii sase ani, intreprinzãtorii vasluieni au absorbit fonduri nerambursabile pentru agriculturã si dezvoltare ruralã in sumã totalã de 157.139.370 euro. O sumã imensã, care transformã sectorul agricol in una din principalele parghii de dezvoltare economicã a judetului, cu perspective uriase de dezvoltare. Practic, producãtorii vasluieni au semnat contractele de finantare pentru 1.687 de proiecte, din care 215 planuri de afaceri au fost deja finalizate. Spectrul investitiilor operate in agricultura localã este vast: zootehnie, vegetal, apiculturã, achizitii de tehnicã performantã etc. Unul dintre cele mai populare programe printre fermieri a fost Mãsura 141 “Sprijinirea fermelor de semisubzistentã”, unde au fost parafate 1.331 de proiecte, care au totalizat suma de 9,9 milioane de euro. Proiectele pentru aceastã mãsurã au fost depuse de fermieri din toate comunele judetului Vaslui. Proiectele au fost intocmite de intreprinzãtori din grupa de varstã cuprinsã intre 30 si 40 de ani.


Mai multe detalii pe:Obiectivul de Vaslui.

pndr rurala comisia europeana romania 141 vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038210 (s)