vineri, 29 martie, 2024

Biserica Catolica din Polonia, zguduita de un scandal sexual: un preot a fost condamnat la inchisoare pentru agresarea sexuala a unui minor

Distribuie:

Publicat:

Un tribunal polonez a condamnat luni un preot la 3 ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui băiat, în cadrul unei afaceri ce a declanşat o dezbatere naţională asupra faptelor comise de unii membri ai clerului din această ţară catolică, transmite AFP, relatează Agerpres.

Părintele Arkadiusz Hajdasz, 52 de ani, care a recunoscut în cadrul procesului că l-a sărutat pe băiat şi l-a atins de mai multe ori, a fost condamnat de un tribunal din Pleszew, conform media poloneze. Victima, pe nume Bartlomiej Pankowiak, avea 10 ani atunci când aceste fapte, derulate pe o perioadă de 2 ani, s-au încheiat în anul 2000.

De asemenea, preotului i s-a interzis să mai lucreze cu copii şi cu adolescenţi timp de 10 ani.

"Am comis faptele în chestiune… Doresc să cer scuze în mod sincer, din adâncul inimii mele umile", a declarat preotul Hajdasz în faţa jurnaliştilor în cursul săptămânii trecute. "Recunosc enormul prejudiciu pe care i l-am adus lui Bartlomiej prin slăbiciunea mea umană, incompetenţa mea, păcatul meu", adăuga el.

Bartlomiej Pankowiak şi fratele său mai mare, Jakub, care a declarat că a fost la rândul său abuzat de preot, se află în centrul unui documentar ce a devenit viral de la lansarea sa pe YouTube în cursul anului trecut. Vizionat de peste 24 de milioane de ori, documentarul "Tell No One" de fraţii Marek şi Tomasz Sekielski i-a şocat pe polonezi după ce abuzurile sexuale comise de unii membri ai clerului au fost timp îndelungat un subiect tabu în Polonia.

Conform documentarului, părintele Hajdasz a fost mutat de la o parohie la alta şi a comis abuzuri timp de 25 de ani, probabil sub protecţia tacită a unor înalţi responsabili din cadrul bisericii.

Şi alte persoane s-au adresat autorităţilor pentru a-l acuza pe părintele Hajdasz de abuzuri sexuale, însă în cazurile lor, termenul de prescripţie expirase deja.

"Important este faptul că autorul a mărturisit şi a fost condamnat", a declarat luni, pentru AFP, Jakub Pankowiak. "Este un pas înainte pentru a ajuta victimele să-şi recapete demnitatea şi serveşte şi ca un avertisment pentru alţi infractori sexuali", a adăugat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img