vineri, 29 martie, 2024

Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste astazi pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Distribuie:

Publicat:

Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Anul acesta se implinesc 511 ani de trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si 558 de ani de la inscaunarea sa ca domn al Moldovei. Cu acest prilej, mai multe lacasuri din Moldova isi serbeaza hramul.

In Episcopia Husilor, Manastirea “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” de pe Movila lui Burcel, comuna Miclesti, isi sarbatoreste astazi hramul.

Din generatie in generatie, Stefan a fost „cel Mare, cel Bun, cel Sfant”, nu doar al Tarii Moldovei, ci al intregului neam romanesc. Numele lui a insufletit eforturile romanilor in momentele de rascruce ale istoriei noastre, a unit romanii de pretutindeni la mormantul sau, a inspirat literatura si folclorul cu o pilda de vitejie si demnitate.

Nu exista roman care sa nu stie cine este Stefan cel Mare. In orice loc din Moldova, cand cineva vrea sa certifice istoricitatea unei localitati, se leaga de un aspect din viata Binecrediciosului voievod al Moldovei – „a fost intemeiat de Stefan cel Mare” sau „a trecut pe aici Stefan cel Mare”! Adevarul istoric dus pana aproape de legenda confirma cat de important a fost pentru Moldova, dar si pentru intreaga crestinatate, domnitorul Stefan al III-lea al Moldovei.

 In afara de memoria colectiva, noi il cunoastem pe Stefan al III-lea din documentele epocii lui. Faptele si framantarile i le putem descifra din cuvintele sale, pastrate in scrisori si prin cuvintele cronicarilor romani si straini despre el. Parcurgandu-le, intelegem limpede ca maretia si lumina chipului sau in istorie isi au izvorul in gandirea si in faptele sale. Si, totusi, dincolo de aceste marturii, poporul l-a perceput inca din timpul vietii drept „cel Sfant” sau „cel Mare”.

Dupa trecerea lui la cele vesnice, in ziua de 2 iulie 1504, poporul a simtit ca are un mijlocitor si un rugator in cer. Din generatie in generatie, Stefan a fost „cel Mare, cel Bun, cel Sfant”, nu doar al Tarii Moldovei, ci al intregului neam romanesc. Numele lui a insufletit eforturile romanilor in momentele de rascruce ale istoriei noastre, a unit romanii de pretutindeni la mormantul sau, a inspirat literatura si folclorul cu o pilda de vitejie si demnitate.

Recunoasterea oficiala a sfinteniei lui Stefan cel Mare, prin actul canonizarii de catre Biserica, a insemnat concretizarea unei trairi profund crestine a poporului, timp de sute de ani. Imediat dupa moartea sa, arhidiaconul catolic polonez Maciej Staryjkowski, vizitand in anul 1575 Moldova, arata ca oamenii, „pentru nespusa sa vitejie, il socotesc sfant”. Pe aceste temeiuri, si Biserica Ortodoxa Romana a implinit, in anul 1992, actul oficial al canonizarii. Stefan al III-lea al Moldovei a primit numele Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ziua cinstirii sale fiind 2 iulie.

episcopiahusilor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img