vineri, 29 martie, 2024

Bitterul suedez, un remediu miraculos: nu stiai astea despre el

Distribuie:

Publicat:

Din totdeauna, oamenii au cautat un remediu ideal, elixirul vietii, tineretea vesnica. Licoarea miraculoasa numita bitter suedez se apropie foarte mult de acest vis. In timp, s-a dovedit ca numeroasele ierburi tamaduitoare din compozitia bitterului au efecte benefice asupra sanatatii si astfel leacul a dobandit o celebritate binemeritata. Nu numai ca este un factor de longevitate, dar bitterul trateaza numeroase boli, atat de multe incat, pe buna dreptate, poate fi numit medicament universal.

Un leac cu istorie

Se pare ca aceasta tinctura a fost descoperita in Evul Mediu de catre legendarul savant si alchimist Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, zis Paracelsus, care a vrut sa creeze un elixir din plante care sa prelungeasca tineretea. Licoarea lui a avut mare succes, apoi a fost uitata multe secole. Dar reteta a fost transmis din tata in fiu intr-o familie de medici suedezi pe nume Samst. Toti au trait peste 90 de ani. Klaus Samst, rectorul facultatii de medicina din Uppsala, caruia i se datoreaza repunerea in circulatie a bitterului suedez, a ajuns, de pilda, la venerabila varsta de 104 ani, cand a murit din cauza unei cazaturi de pe cal. Acum doua decenii, cunoscuta popularizatoare de medicina traditionala Maria Treben, a readus in atentie bitterul suedez. Au aparut tot felul de versiuni ale licorii magice, redand astfel bitterului renumele de leac extrem de eficient, potrivit efemeride.ro.

Reteta pentru acasa

Ce este, de fapt, bitterul suedez? Un extract hidroalcoolic sau, altfel spus, o tinctura din plante medicinale amare. Formula veche contine 20 de plante, in anumite proportii. In ciuda popularitatii sale ca leac, nici pana in prezent nu se stie cu precizie care este reteta originala. Iata una ceva mai simpla, compusa din numai 12 plante amare, dar extrem de eficiente. Intr-un borcan cu filet de 2 l, se pun cate 2 lingurite din urmatoarele plante sub forma de pulbere: pelin, anghinare, flori de salcam, foi de dafin, iarba de troscot, frunze de frasin, radacina de angelica, boabe de ienupar. Se adauga apoi cate 1 lingurita de pulbere de rasina de brad, seminte de fenicul, radacina de urzica si o jumatate de lingurita de pulbere de sofran. Se toarna peste ele un litru si jumatate de alcool alimentar de 50-60 de grade si se lasa la macerat minimum doua saptamani. Apoi se filtreaza preparatul prin tifon si se pune la pastrare intr-o sticla inchisa la culoare, intr-un loc intunecos si rece. Se administreaza, de regula, 1-2 lingurite din acest preparat, inainte de mesele principale, diluate in apa plata sau ceai.

Pentru fiere, ficat si pofta de viata

Bolile care se trateaza cu bitter sunt atit de multe incat practic putem spune ca putine afectiuni nu sunt influentate de actiunea lui. Pe cale interna, bitterul sudez se recomanda in caz de indigestie, balonare, dischinezie biliara. Se ia cite o lingurita de bitter, diluata in jumatate de cana de apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. Pentru afectiuni hepatice cronice, plantele amare din bitter actioneaza cu mare putere in sensul decongestionarii si regenerarii ficatului. Se ia cate o lingurita, de 3 ori pe zi, intr-o cana de apa (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de cite 2-3 saptamani, urmate apoi de o saptamana de pauza. Inca din primele zile ale administrarii bitterului se declanseaza o senzatie naturala de foame, simultan cu trezirea unui neobisnuit tonus psihic si a poftei de viata, stari care trebuie de altfel sa caracterizeze orice om sanatos. Pentru boli de piele, se face o cura de o luna cu bitter suedez. Cei predispusi la eczeme ori acnee, precum si cei care nu pot sa scape de unele infectii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele vor constata ca efectele de vindecare sunt treptate, dar definitive.

Recomandat in diabet si cancer

Bitterul are efect puternic tonifiant si purificator asupra principalelor organe de eliminare si drenare din corp (ficat, rinichi, plamani). Conduce la intarirea sistemului imunitar. Astfel ca, in caz de guturai si gripa, elibereaza treptat caile respiratorii, reduce inflamatiile si durerile gatului, usureaza respiratia si regleaza temperatura in caz de febra. Cistita si infectiile urinare sunt afectiuni in care bitterul exercita printre cele mai puternice efecte. De asemenea, e recomandat in caz de tulburari menstruale, viermi intestinali, stari de greata, migrene, boli ale pancreasului. Pentru reumatism si guta, bitterul suedez are efect cu bataie lunga in cure de cate trei luni. Tinctura miraculoasa reduce valorile colesterolului, ajuta la mentinerea tineretii si flexibilitatii vaselor de sange, avand si efecte tonice cardiace. Este un bun adjuvant in diabet si in boala canceroasa.

Leac contra durerilor

Extern, se foloseste sub forma de comprese contra durerilor de cap, vindeca ranile, arsurile, tromboflebita, luxatiile si entorsele, intepaturile de insecte. Cura cu bitter suedez imbunatateste memoria, ajuta vederea si ajuta la vindecarea cataractei daca se pun pe pleoape comprese cu bitter. Calmeaza durerile de dinti, daca se tine in gura un amestec din putina apa si o lingura de bitter, sau daca se pune o compresa inmuiata in bitter pe dintele dureros. Durerea dispare si infectia se retrage. Ajuta in constipatie, elimina durerile de urechi daca se pun in urechi tampoane cu bitter, vindeca icterul daca se ia cite o lingura de 3 ori/zi si se aplica comprese pe ficatul inflamat. Hemoroizii se umezesc des si se face si cura interna. In caz de tuberculoza, se iau 3 lingurite/zi timp de 6 saptamani. Ajuta la vindecarea secretiilor vaginale si a epilepsiei fortificand nervii si intreg organismul. Da rezultate bune in vindecarea paraliziei.

Precautii

Multi bolnavi se intreaba cum pot urma terapia cu bitter sudez daca au restrictie la produse alcoolizate. Datorita puterii mari a plantelor, efectele alcoolului nu sunt evidente. In plus, toate cantitatile recomandate trebuie diluate cu apa sau ceai de plante. In ceai fierbinte, dupa 5-10 minute, alcoolul se evapora, principiile active avand acelasi efect. Intrucat contine plante cu efecte abortive (pelin, angelica), nu va fi administrat intern femeilor gravide. Nu se consuma lapte inainte si dupa administrare. Extern, va fi folosit sub forma de compresa, dupa ce se da in prealabil un strat protector de crema de galbenele pe portiunea de piele care va fi tratata. Dupa aplicare, pielea va fi lasata sa respire macar un sfert de ora. in cazul in care apar senzatii de arsura tratamentul va fi intrerupt temporar.

Micul bitter suedez

Iata formula prepararii unei tincturi de bitter suedez dintr-un numar minim de plante:

10 grame de aloe

5 grame de smirna

0,2 grame des sofran

10 grame de foi de sena (siminichie)

10 grame de camfor

10 grame de radacina de revent (rabarbar)

10 grame de radacina de curcuma (sofran-de-lndia)

10 grame de mana

10 grame de Theriak venezian

5 grame de radacina de lemnul-Domnului

10 grame de radacina de angelica

in loc de aloe se pot fotosi si radacina de gentiana sau praf de pelin. Este voie sa se foloseasca doar camforul natural.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img