joi, 28 martie, 2024

BNR il da de gol pe noul ministru de Finante: A imprumutat 1,2 miliarde de EURO de la banci

Distribuie:

Publicat:

 

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, miercuri, 1,2 miliarde de euro de la bănci prin două emisiuni de obligaţiuni de stat cu cupon, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 936 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon, cu o maturitate reziduală la 66 de luni, la un randament mediu de 0,65% pe an, şi 309,7 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon, cu o maturitate reziduală la 34 de luni, la un randament mediu de 0,09% pe an.

Valoarea nominală a emisiunilor de miercuri a fost de 200 de milioane de euro fiecare, iar băncile au subscris 1,404 miliarde de euro, respectiv 867,2 milioane de euro.

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna februarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor peste cea programată în ianuarie 2021 (5,115 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img