vineri, 29 martie, 2024

Boala care e cu noi de 4.500 de ani. Se credea ca ne da tarcoale doar de 450 de ani

Distribuie:

Publicat:

Despre hepatita B se credea ca afecteaza oamenii de doar 450 de ani. Insa cercetari recente au scos la iveala faptul ca, in realitate, imbolnaveste oamenii inca din Epoca Bronzului, de acum 4.500 de ani.

Recent, oamenii de stiinta au gasit in ADN apartinand unor oameni din Epoca Bronzului dovezi ca acestia sufereau de hepatita B, ceea ce impinge originile acestei boli cu mii de ani in urma, arata Science Alert. Pana acum, cea mai veche dovada fusese gasita chiar anul acesta in corpul mumificat al unui baiat din Italia medievala, potrivit ziare.com.

Acum, o echipa de experti de la Universitatea din Copenhaga, condusa de geneticianul Eske Willerslev, a analizat genomi de la 304 indivizi de "varste" diferite, care au trait incepand de acum 7.000 de ani si pana acum 200 de ani.

Au gasit dovezi ale hepatitei B in 25 dintre ei, dar sunt convinsi ca, in realitate, prevalenta bolii era cu mult mai mare, materialul genetic folosit acum nefiind de cea mai buna calitate in toate cazurile. Studiul este important pentru ca poate oferi oamenilor de stiinta informatii despre felul in care ar putea evolua acest virus si mutatiile pe care le-ar putea avea in timp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img