miercuri, 24 aprilie, 2024

Boala cu o crestere dramatica in randul tinerilor

Distribuie:

Publicat:

Un studiu recent arata ca prezenta cancerului creste dramatic In randul tinerilor. Studiul publicat In Lancet Public Health prezinta analiza datelor din ultimii 20 de ani ale adultilor diagnosticati cu cancer, toti avand varste cuprinse Intre 25 si 84 de ani. Surprinzator, cresterea riscului de cancer a fost Intalnita In randul persoanelor de 25-49 de ani, de cele mai multe ori In stransa legatura cu obezitatea.

Din 12 tipuri de cancere studiate, care ar putea aparea si din cauza obezitatii, sase dintre ele erau reIntalnite In cazul tinerilor americani. Aceste tipuri de cancer erau colorectal, endometrial, de rinichi, pancreatic, mielom multiplu si de vezica biliara, noteaza csid.ro.

In cazul americanilor cu varste cuprinse Intre 25 si 29 de ani s-a estimat o crestere a cancerului de rinichi, media anuala fiind de 6,23% si de mielom multiplu, Intalnit In randul persoanelor de 30-34 de ani, In medie de 2,21%. Studiul mai arata ca In randul adultilor au fost depistate doua tipuri de cancere care se aflau In stransa legatura cu obezitatea: gastrointestinal si leucemia.

Studiul nu s-a concentrat asupra cauzelor care duc la aceasta crestere de cancer, s-a nascut o ipoteza care sugereaza ca aceasta ”tendinta” poate fi influentata de cresterea kilogramelor In plus si obezitatea.

In perioada 1999-2016, obezitatea era predominanta In Statele Unite, crescand de la 13,9% la 18,5% In randul copiilor si adolescentilor si de la 30,5% la 39,6% In randul adultilor. Acest aspect este foarte important, deoarece cercetarile au aratat ca obezitatea sau greutatea In plus poate creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img