joi, 25 aprilie, 2024

Boala declansata de exercitiile fizice de intensitate ridicata

Distribuie:

Publicat:

Durerile musculare reprezinta un simptom obisnuit dupa o sedinta de exercitii de intensitate ridicata. Insa, cand durerile devin foarte puternice, acestea pot anunta o afectiune care iti poate pune viata in pericol.

Daca experimentezi dureri, ameteala, greata dupa un antrenament intens, este posibil sa suferi de rabdomioliza, o afectiune rara si, de multe ori, fatala. Aceasta boala poate fi provocata de exercitiile de intensitate ridicata, avertizeaza specialistii. Rabdomioliza se produce cand musculatura este lucrata puternic, fibrele sunt distruse si elibereaza continutul toxic in sange. Substante eliminate dauneaza rinichilor si provoaca dureri, inflamatie si, in anumite cazuri, cedarea organelor.

Desi aceasta afectiune este intalnita des in profesii care presupun munca fizica intensa, medicii sustin ca a crescut si numarul spitalizarilor in cazul celor care se antreneaza intens in sala de gimnastica, in special al celor care fac spinning. Un astfel de caz este cel al Christinei D'Ambrosio care a ajuns la spital dupa o sedinta de spinning. Femeia a avut dureri si ameteala dupa sedinta de exercitii, insa a pus simptomele pe seama lipsei de antrenament. „Am crezut ca este o reactie normala a corpului, avand in vedere ca a fost prima sedinta de antrenament,” a povestit Christina pentru New York Times. Insa, in zilele care au urmat, durerile Christinei au devenit mai puternice, urina a capatat o culoare inchisa si starile de greata s-au intensificat. Din fericire, medicii au intervenit la timp si recuperarea a fost totala.

Intr-un studiu publicat de The American Journal of Medicine, 46 de cazuri de rabdomioliza au fost diagnosticate de aceeasi echipa de medici, toate provocate dupa cursuri de spinning, 42 dintre pacientii fiind la prima sedinta de antrenament. „Cursurile de spinning sunt un antrenament grozav. Insa nu reprezinta o activitate pe care sa o incepi la o intensitate ridicata,” spune Alan Coffino, unul dintre medicii care au condus studiul.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img