joi, 28 martie, 2024

Boala enigmatica care i-a socat pe medici

Distribuie:

Publicat:

Zeci de persoane din Alabama si Carolina de Nord sufera de o forma rara de cancer ocular si doctorii nu stiu ce se afla in spatele „exploziei” de cazuri.

18 persoane cu cancer ocular, denumit melanom ocular, au fost identificate in Huntersville, Carolina de Nord. Un alt grup, de peste 30 de persoane, din Auburn, Alabama, precizeaza ca au fost diagnosticati cu boala misterioasa, informeaza CBS News, citat de Gandul. Boala afecteaza de obicei 6 din 1 milion de persoane, in fiecare an. De asemenea, trei din cei diagnosticati in Alabama sunt prieteni si au urmat cursurile Auburn University, in acelasi timp.

„Cei mai multi oameni nu cunosc o persoana cu aceasta boala”, a declarat Dr. Marlana Orloff, un oncolog care trateaza cativa pacienti la Centrul pentru Tratarea Cancerului Sidney Kimmel din cadrul Universitatii Thomas Jefferson, Philadelphia. „Am zis: Bine, aceste fete era in locul respectiv si au fost diagnosticate cu boala foarte rara. Ce se intampla?”

Actualmente, medicii nu stiu sa raspunda la cea mai importanta intrebare, dar spun ca mediul ar putea avea un rol. Melanomul ocular este un cancer care se dezvolta in celulele ochiului, care produc pigmentul melanina, informeaza Academia Americana de Oftalmologie. Factorii de risc pentru afectiunea rara sunt: expunerea la soare, la solare, culoarea mai deschisa a ochilor, varsta mai inaintata, mostenirea genetica sau o alunita in ochi.

Boala poate duce la pierderea vederii si exista riscul raspandirii in corp, inclusiv in ficat, plamani, oase. Circa 3 din 4 persoane (75%) din cei diagnosticati cu MO mai traiesc cel putin 5 ani dupa diagnostic.

in Huntsville, cercetatorii nu reusesc sa identifice exact cauza cancerului. Unul dintre pacientii din Auburn a deschis o pagina de Facebook pentru a constientiza opinia publica. Pana acum, 36 de oameni au raspuns apelului, spunand ca au urmat Auburn University si au fost diagnosticati cu boala respectiva.

„Trebuie sa facem legatura intre acestia”, a declarat Lori Lee, absolventa in cadrul Auburn University, diagnosticata cu boala misterioasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img