sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Boala Parkinson: apendicele este responsabil?

Distribuie:

Publicat:

Boala Parkinson: apendicele e responsabil? Un nou studiu american dezvăluie un posibil punct de plecare pentru boala Parkinson: apendicele.

Multe studii au relevat deja că bolile neurodegenerative sunt legate de sistemul digestiv. Însă, recent, un studiu american transmis în Science Translational Medicine sugerează un nou punct de plecare pentru boala Parkinson: apendicele. Este a doua boală neurodegenerativă după Alzheimer cu peste un milion de pacienți din Europa.

Tubul digestiv si bolile neurologice

Boala neurologică implică o scădere a producției de dopamină, neurotransmițătorul necesar pentru a controla mișcarea. Se caracterizează printr-o pierdere progresivă a mobilității, mișcări mai lente și rigide, tremur la nivelul membrelor. Este declarat, în medie, în jur de 58 de ani, iar cauzele sale sunt încă slab înțelese.

Acestea fiind spuse, sistemul digestiv este din ce în ce mai mult studiat ca o cauză potențială. Studiul american publicat pe 1 noiembrie, care a privit 1,7 milioane de suedezi, urmat pe o perioadă de jumătate de secol, indică apendicele ca o posibilă origine a bolii. În special, subliniază că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de apendice la începutul vieții și-au redus riscul de a dezvolta boala Parkinson cu 19%.

Boala Parkinson: apendicele e responsabil?

Rolul jucat de apendice, potrivit cercetătorilor, în boala Parkinson? Este un rezervor de toxine care stochează o proteină foarte importantă în declanșarea Parkinsonului: alfa-sinucleină. Este o proteină care călătorește pe neuroni, formează agregate, iar acțiunea sa distruge treptat celulele nervoase. Mijloacele lui de călătorie? Nervul vag, punctul de contact dintre sistemul digestiv și creier. După ce a ajuns la sfârșitul călătoriei sale, poate provoca consecințe neurotoxice.

Studiul notează că nu toți purtătorii acestei proteine, chiar și în cantități mari, au dezvoltat Parkinson. Cercetătorii cred că și factorii de mediu joacă un rol în declanșarea bolii. Acest lucru ar explica faptul că suedezii din zonele rurale, expuși la pesticide, au înregistrat o reducere cu 25% a riscurilor de dezvoltare a bolii după o apendicectomie, în timp ce rezultatele sunt mult mai puțin convingătoare la oraș.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img