vineri, 26 aprilie, 2024

Boeing va încerca din nou să trimită capsula CST-100 Starliner către Stația Spațială Internațională

Distribuie:

Publicat:

După ani de întârzieri şi eşecuri, Boeing urmează să încerce să revină în cursă, joi, odată cu decolarea capsulei sale Starliner, pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în speranţa de a deveni în sfârşit a doua companie care va servi drept "taxi" pentru astronauţii NASA, împreună cu SpaceX, informează AFP.

Lansarea este programată de la Cape Canaveral, Florida, la ora locală 18:54 (22:54 GMT). Starliner va fi propulsată de o rachetă Atlas V a United Launch Alliance (ULA), iar andocarea la ISS este prevăzută aproximativ 24 de ore mai târziu, potrivit Agerpres.ro.

Acest zbor de test fără pasageri la bord, care are drept obiectiv probarea siguranţei Starliner pentru a transporta ulterior echipaje umane, a fost deja încercat în 2019. Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, iar capsula a fost nevoită să revină pe Terra înainte să ajungă la ISS.

Apoi, în august 2021, un nou test a fost anulat în ultimul moment din cauza unei probleme de supapă detectată în timpul verificărilor finale.

Între timp, SpaceX, nou-venită în industria aerospaţială în comparaţie cu Boeing, a trecut cu bine de propriile teste şi a început să transporte astronauţi NASA în misiuni regulate. În total, compania miliardarului Elon Musk a transportat până în prezent 18 astronauţi cu propria capsulă, Dragon – precum şi patru pasageri privaţi într-o misiune de turism spaţial.

Însă NASA caută să-şi diversifice opţiunile, pentru a nu mai risca să se găsească în ipostaza de a nu exista mijloace de transport americane, aşa cum s-a întâmplat după ce a pus capăt zborurilor navetelor spaţiale americane, în iulie 2011, iar SUA a depins exclusiv de navetele spaţiale ruse Soiuz pentru a-şi transporta astronauţii pe ISS.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img